Europoslanci schválili větší ochranu při nákupech v e-shopech. Lidé se snáze domůžou svých práv

Evropská unie chce zpřísnit dohled nad internetovými prodejci. Nařízení o zvýšení ochrany spotřebitele v úterý schválili ve Štrasburku europoslanci. Obchodní inspekce v jednotlivých státech tak získají větší pravomoci při kontrolách e-shopů. Budou moci například nakupovat v utajení. Pro spotřebitele by mělo být především snazší domoci se svých práv při nákupech v jiné členské zemi Evropské unie. Norma vstoupí v platnost za dva roky.

Štrasburk Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nakupování online (ilustrační foto)

Nakupování online (ilustrační foto) | Foto: CC0 Public domain

„Teď je extrémní nárůst podvodných e-shopů, letos jsme se dávno dostali přes číslo sto. Nabízejí zpravidla boty, za které musíte zaplatit předem. Nikdo pak žádné zboží nepošle, nikdo ani neví, kam ty peníze šly,“ řekl pro Radiožurnál mluvčí České obchodní inspekce Jiří Fröhlich.

„Jediné, co může Česká obchodní inspekce udělat, tak je varovat. Spotřebitel si ale většinou přečte varování až v okamžiku, kdy tam nakoupí a sám utratí peníze, které nepřijde,“ dodal.

Lepší spolupráce při ochraně spotřebitele

Nová právní úprava umožní národním úřadům v případě nutnosti varovat ostatní členské země. Úřady rovněž budou moci nařídit zrušení digitálního obsahu, ukládat nepoctivým prodejcům pokuty nebo požadovat od obchodníka závazek, že poškozeným spotřebitelům poskytne odpovídající nápravu.

Dny dopravy zdarma. Stovky e-shopů přestávají zákazníkům účtovat poštovné

Číst článek

„Tato legislativa posílí a zlepší spolupráci všech subjektů zapojených do oblasti ochrany spotřebitelů, aby mohly snáze kontrolovat dodržování pravidel a řešit přeshraniční případy porušení práva EU," uvedla česká poslankyně Olga Sehnalová z ČSSD, která za Evropský parlament vedla vyjednávání o nové legislativě s Evropskou komisí a Radou EU.

Podle europoslance Jiřího Pospíšila z TOP 09 jsou v EU případy poškozování zájmů spotřebitelů nepoctivými obchodníky v jiných členských zemích stále častější. „Problémem často není neexistence právních předpisů na ochranu spotřebitelů, ale jejich účinné vymáhání," sdělil Pospíšil.

Češi příliš v zahraničí nenakupují

„E-shopy nabízejí své zboží bez hranic, napříč jednotným trhem, nedůvěra spotřebitelů k nákupu v zahraničí ale stále přetrvává," uvedla europoslankyně Dita Charanzová za ANO.

Češi jsou podle ní spolu s Poláky a Rumuny v tomto směru nejkonzervativnější v unii. „Jen desetina našich spotřebitelů se odhodlala k online nákupu v zahraničí. Potřebujeme posílit důvěru a jistotu zákazníků, že jsme schopni nekalé praktiky včas odhalit, efektivně vyšetřit a viníka potrestat," uvedla poslankyně.

Marie Jakšičová, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme