ECB klidní trhy snížením úrokové sazby na 1 procento

Evropská centrální banka rozhodla o dalším snížení úrokových sazeb. Úrokovou míru snížila o 25 bazických bodů na jedno procento. Sazby jsou tak opět na rekordním minimu. S tímto rozhodnutím už dopředu počítali také analytici. Podle nich podpoří snížení úrokových sazeb likviditu a uklidní ekonomiku před finálním rozhodnutím bruselského summitu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská centrální banka (ilustrační foto)

Evropská centrální banka (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

"Snížení úrokových sazeb se pozitivně promítne i do snížení cen dluhopisů," uvedl pro Rádio Česko Jan Krajíček z ekonomicko-správní fakulty brněnské Masarakovy univerzity neovlivní a dodal: "Evropská unie i měnová unie bude mít mnohem lepší možnosti, jak refinancovat svoje dluhy."

Přehrát

00:00 / 00:00

Krajicek EKO Cesko ECB.mp3

Samotný summit Evropské unie ale krok ECB podle Jana Krajíčka neovlivní. Od schůzky vrcholných činitelů EU se očekává zásadní rozhodnutí o dalším směřování států platících eurem i celé sedmadvacítky.

Summit bude v pátek diskutovat o zpřísnění pravidel pro hospodaření zemí se společnou evropskou měnou. S tím souvisí také otázka změny unijních smluv tak, aby bylo možné nadměrné zadlužení zemí pokutovat.

Evropská centrální banka snížila úrokovou sazbu podruhé během krátkého času. Naposledy se tak stalo hned po nástupu nového prezidenta ECB Maria Draghio v listopadu. Úroková míra minulý měsíc klesla také o 25 bazických bodů. Ke změně došlo letos poprvé od celosvětové finanční krize let 2008 a 2009.

Nelze vyloučit další snižování

Jan Krajíček v rozhovoru ve Světě o druhé Rádia Česko také upozornil, že další změny úrokové míry nelze vyloučit. Japonsko, jak Krajíček uvedl, má úrokovou sazbu 0 procent.

Změna úrokové míry se projevila také na kurzu české koruny, který od čtvrtečního rána posílil.

Pokud by ECB přikročila k dalšímu snižování úrokové sazby, přistoupila by k podobnému kroku také Česká národní banka, myslí si Krajíček.

"Lze předpokládat, že ČNB se bude snažit držet v závěsu za ECB. To znamená, že můžeme v horizontu od několika dní do jednoho, až dvou měsíců ČNB sníží úrokové sazby," uzavřel ekonom.

Pavel Cyprich, Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme