ECB možná zavede úrokové limity pro nákupy dluhopisů, opatření ale pomůže zřejmě jen dočasně

Evropská centrální banka zvažuje zavedení úrokových limitů pro nákupy dluhopisů. Informoval o tom německý časopis Spigel. Pokud by země úrokový limit překročila, Evropská centrální banka by automaticky začala nakupovat její dluhopisy. ECB by tak mohla intervenovat na otevřeném trhu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská centrální banka (ECB)

Evropská centrální banka (ECB) | Zdroj: ČTK

Pokud by ECB takový nástroj skutečně zavedla, mohla by investorům ukázat, jaká je podle ní ještě přiměřená úroveň úroků. Rozhodnutí by mohlo zamezit spekulacím na dluhopisovém trhu.

Pokud by například bylo jasné, že Evropská centrální banka bude nakupovat dluhopisy určité země a byla by jasně stanovená hranice jejich výnosů, spekulanti a investoři by nad tuto hranici dluhopisy neposílali.

Přehrát

00:00 / 00:00

Analytik Jaroslav Brychta si myslí, že zavedení úrokových limitů pro nákupy dluhopisů by situaci řešilo jen dočasně

„Evropská centrální banka má rozhodně prostředky na ty nákupy, může nakupovat v podstatě neomezeně, takže tohle by byl rozhodně hodně silný psychologický efekt,“ myslí si analytik X-Trade Brokers Jaroslav Brychta.

Německý ministr financí Wolfgang Schaüble plánovanou taktiku ECB na odkup dluhopisů kritizoval. Tvrdí, že pokud s tím ECB začne, už nikdy neskončí.

Analytik Jaroslav Brychta s ním souhlasí, zároveň se ale diví, proč se německý ministr financí neozval už dříve, když Německo začalo zachraňovat členské země eurozóny.

Rozhodnutí zavést úrokové limity pro nákupy dluhopisů by navíc podle Jaroslava Brychty neřešilo problémy eurozóny v dlouhodobém horizontu.

„Koneckonců se to potvrzovalo i v minulosti. Evropská centrální banka v podstatě nakoupila už dluhopisy za více než 200 miliard euro a stále to nepomáhalo,“ myslí si Jaroslav Brychta.

„V krátkodobém hledisku, které Evropu a evropské politiky zajímá nejvíce, to určitě pomoct může a už se to koneckonců projevuje na evropských výnosech, které začínají klesat,“ upřesňuje analytik Jaroslav Brychta.

Stejně tak může krok Evropské centrální banky dočasně zmírnit obavy o konci eurozóny a skepsi, která vládne na trzích v souvislosti s eurokrizí.

Barbora Kreuzerová, Tereza Svobodová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme