ECB nebude součástí řešení dluhové krize v eurozóně

Součástí řešení dluhové krize v eurozóně nemá být Evropská centrální banka. Po skončení schůzky lídrů členských zemí Evropské unie to prohlásila německá kancléřka Angela Merkelová. Eurozóna podle ní s přímou účastí centrální banky nepočítá. Francie přitom požadovala, aby záchranný fond k eurozóny dostal od banky k dispozici její neomezené půjčky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská centrální banka (ilustrační foto)

Evropská centrální banka (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Fond by měl díky tomu dostatek prostředků na obranu velkých zemí, jako je Itálie a Španělsko. Německo ale takové řešení vyloučilo. Alternativy podle kancléřky vypracují lídři států platících eurem, kteří v Bruselu jednají právě v těchto chvílích.

Postoj Německa podpořil i český premiér Petr Nečas. „My jsme hodně skeptičtí vůči přílišnému zapojení Evropské centrální banky. Prostě proto, že by to mělo vliv na inflaci, mohlo by se jednat o jakýsi inflační tlak způsobený tištěním peněz,“ vysvětlil Nečas.

Diplomatické zdroje ale Českému rozhlasu přesto řekly, že nějaká forma zapojení centrální banky je nakonec pravděpodobná. Jiné řešení totiž budou trhy považovat za nedostatečné.

Ondřej Houska, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme