ECB pokračuje v nákupu italských a španělských dluhopisů

Evropská centrální banka pokračuje ve snaze odvrátit chaos v eurozóně. I dnes nakupuje italské a španělské dluhopisy. V rozhovoru pro rozhlasovou stanici Europe 1 to potvrdil předseda banky Jean-Claude Trichet.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

předseda ECB Jean-Claude Trichet

předseda ECB Jean-Claude Trichet | Zdroj: ČTK

Díky nákupům výnosy u dluhopisů obou zemí i dnes prudce klesají. Už včera spadly o desítky bodů. V případě desetiletých dluhopisů se tak dostaly hluboko pod kritickou hranici šesti procent.

Trichet zároveň potvrdil, že nákupy by měl od banky převzít záchranný fond eurozóny. Její lídři k tomu dali pravomoci v červenci, na mimořádné schůzce. Rozhodnutí ale ještě musejí schválit vlády a parlamenty zemí platících eurem.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci na trzích mluvil v Odpoledním Radiožurnálu redaktor ČRo Ondřej Houska.mp3

Podle Tricheta by to měly bez odkladů udělat. „Očekáváme, že vlády udělají svou práci a dostojí své zodpovědnosti. Záchranný fond eurozóny by měl co nejrychleji získat pravomoci k intervencím na trzích,“ prohlásil šéf ECB.

Evropská centrální banka požaduje, aby Italové a Španělé přijali nové kolo úsporných opatření a reforem. Italská vláda se k tomu už zavázala, zatím ale není jasné, jak konkrétně. Jisté je, že vláda musí do září najít 20 až 30 miliard eur.

Proti navrhovanému krácení sociálních dávek, předčasných odchodů do důchodu stejně jako proti zpružnění pracovního trhu, se ale energicky staví odbory a levicová opozice. Slíbenou alternativou je plošné krácení všech daňových úlev.

Podnikatelé, odbory a většina italské veřejnosti naléhavě žádají zásahy do státní správy. Na řadu by mělo přijít sjednocování provincií a malých obcí, ale pravice i levice váhá, protože takový krok znamená ztrátu moci, proto je pro politiky velmi bolestivý.

Burzy v USA se propadly

Další těžký den prožívají světové akciové trhy - burzy ve Spojených státech se hluboce propadly, ty evropské se zatím pohybují jako na houpačce.

V minulých měsících akciové trhy výrazně narůstaly, protože investoři věřili, že hospodářské zotavení po krizi bude mnohem rychlejší, že ve vyspělých částech světa přijde poměrně silně hospodářský růst, jenže poslední data ukazují opak.

Oživení ve Spojených státech a Evropě je velmi křehké. Dokonce se mluví o nebezpečí - nové recese a nového hospodářského poklesu.

Martin Hromádka, Ondřej Houska, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme