ECB překvapivě snížila úrokové sazby na minima, oznámila nákupy cenných papírů

Evropská centrální banka dnes nečekaně snížila svou základní úrokovou sazbu na nové rekordní minimum 0,05 procenta z dosavadní úrovně 0,15 procenta. Depozitní sazbu, za niž si u ní krátkodobě ukládají peníze komerční banky, navíc srazila hlouběji do záporného pásma. Banka chce snížením úroků, od nichž se odvíjejí úvěrové náklady v eurozóně, podpořit slábnoucí ekonomiku a zabránit propadu do deflace. Současně oznámila nákupy zajištěných cenných papírů (ASB) od komerčních bank.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská centrální banka (ECB) začne podporovat slábnoucí ekonomiku eurozóny oznámil její předseda Mario Draghi (archivní foto)

Evropská centrální banka (ECB) začne podporovat slábnoucí ekonomiku eurozóny oznámil její předseda Mario Draghi (archivní foto) | Zdroj: Reuters

Další snížení sazeb finanční trhy už nečekaly, protože šéf ECB Mario Draghi po červnovém sražení základní sazby na nové minimum a přesunu depozitní sazby do záporného pásma řekl, že sazby "jsou prakticky na dolní hranici".

Meziroční míra inflace v eurozóně v srpnu klesla na nové pětileté minimum 0,3 procenta. Je tak už hluboko pod cílovou úrovní dvou procent i pod úrovní jednoho procenta, kterou ECB označuje za "nebezpečnou zónu".

Evropská centrální banka (ECB) sídlí ve Frankfurtu na Mohanem. Spravuje euro a udržuje cenovou stabilitu v EU. ECB rovněž odpovídá za utváření a realizaci hospodářské a měnové politiky EU. Je jedním z orgánů Evropské unie. Jejím hlavním účelem je pečovat o cenovou stabilitu (tj. udržovat inflaci na nízké úrovni), zejména v zemích, které používají euro, a udržovat stabilitu finančního systému – zajišťovat řádný dohled nad finančními trhy a institucemi.
Pramen: Evropská unie

Ekonomický růst v zemích eurozóny se navíc v letošním druhém čtvrtletí zastavil vlivem poklesu německé ekonomiky a pokračující stagnace ve Francii.

ECB snížila depozitní sazbu na minus 0,2 procenta z minus 0,1 procenta. Krajní zápůjční sazbu, za niž si od ní komerční banky půjčují nouzové úvěry, snížila na 0,30 procenta.

Euro reaaguje poklesem

Kurz eura v reakci na překvapivý krok ECB vůči dolaru spadl o jedno procenta na 1,3014 USD, což bylo jeho minimum za 14 měsíců. Západoevropské akcie výrazně posílily a rostly i ceny dluhopisů zemí eura.

Výnosy dluhopisů řady zemí tak klesaly na nová rekordní minima a hlouběji do záporné oblasti se dostaly výnosy krátkodobých obligací Německa, Belgie, Nizozemska, Finska, Francie a Rakouska.

Očekávání zásahu zvýšil sám Draghi, když se před dvěma týdny na konferenci centrálních bankéřů v americkém Jackson Hole odchýlil od připraveného projevu a řekl, že inflační očekávání v srpnu "vykazují výrazný pokles".

Evropská centrální banka

ECB proto podle něj "využije všech dostupných nástrojů", aby zajistila cenovou stabilitu. Bylo to mnohem důraznější vyjádření než jeho slova z minulého zasedání ECB z počátku srpna.

ECB bude nakupovat zajištěné cenné papíry od komerčních bank

Dalším dnešním krokem Evropské centrální banky k ochraně slábnoucí ekonomiky eurozóny a jejímu sklouznutí do deflace je oznámení nákupů zajištěných cenných papírů (ASB) od komerčních bank. Po dnešním zasedání bankovní rady ECB to oznámil její šéf Mario Draghi.

Nákupy dluhopisů a dalších aktiv jsou nejúčinnějším nástrojem, který může ECB použít. Tyto nákupy používají po poslední recesi na konci minulého desetiletí k podpoře ekonomiky i centrální banky USA nebo Japonska.

Namísto státních dluhopisů, které vesměs skupuje americký Fed, bude ale pro ECB mnohem snadnější odkupovat od bank balíky firemních nebo hypotečních úvěrů.

Britská centrální banka dnes svou hlavní úrokovou sazbu ponechala beze změny na rekordním minimu 0,5 procenta. Analytici ale očekávají, že vzhledem k silnému oživení britské ekonomiky bude Bank of England první centrální bankou z velkých vyspělých zemí, která své sazby po poslední recesi zvýší.

Podle poslední ankety Reuters čeká většina ekonomů zvýšení úroků v prvním čtvrtletí příštího roku.

ČTK, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme