ECB půjčí další stovky miliard evropským bankám

Banky v eurozóně dnes Evropskou centrální banku požádají o stovky miliard eur. Centrální banka dnes bankovním domům už podruhé nabízí neomezené půjčky na 3 roky. Chce tím zabránit tomu, aby banky kvůli obavám z ekonomického vývoje přestaly půjčovat podnikům i sobě navzájem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Euro

Euro | Foto: European Commission Audiovisual service

Opatření je navíc jedním z nástrojů na boj s dluhovou krizí v eurozóně. Díky jeho prvnímu kolu se výrazně snížily výnosy u dluhopisů Itálie nebo Španělska. Na konci loňského roku se přitom spekulovalo, že dluhová krize by mohla naplno zasáhnout i je.

Banky v eurozóně dostanou od Evropské centrální banky neomezené půjčky za nízký úrok 1 procento. Podle některých odhadů by banky mohly požádat možná až o 1 bilion eur.

Loni v prosinci to byl necelý půl bilion. Za část těchto peněz pak banky nakoupily dluhopisy oslabených zemí, jako je Itálie a Španělsko. Jejich situace se díky tomu výrazně zlepšila.

Kritici ale varují, že jde jen o dočasnou úlevu. Masivní nákupy dluhopisů totiž posilují nebezpečnou závislost mezi bankami a jejich mateřskými zeměmi. Část analytiků se navíc kvůli zvýšení množství peněz v oběhu obává inflace.

Milan Kopp, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme