ECB půjčila bankám v eurozóně 530 miliard eur na zmírnění dluhové krize

Banky v eurozóně požádaly Evropskou centrální banku o další stovky miliard eur. Centrální banka jim celkem půjčila skoro 530 miliard eur na tři roky. To je víc než 13 bilionů korun. Cílem tohoto mimořádného opatření je zabránit, aby banky kvůli obavám z ekonomického vývoje přestaly půjčovat podnikům i sobě navzájem. Centrální banka půjčky poprvé nabídla loni v prosinci. Následně přispěly i k výraznému zmírnění dluhové krize v eurozóně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Znak eura na Evropské centrální bance

Znak eura na Evropské centrální bance | Foto: Michael Probst | Zdroj: ČTK

„ECB se snaží těmito neomezenými úvěry především snížit napětí na mezibankovním trhu a případně podpořit i trhy dluhopisové. V rámci toho přistoupila k tomu, že tento tendr je otevřený na neomezený objem a při stabilní úrokové sazbě, která je na úrovni jednoho procenta,“ říká analytik společnosti Patria Tomáš Vlk.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Světa o jedné byl analytik společnosti Patria Tomáš Vlk

Loni v prosinci banky požádaly o podobnou částku jako nyní. Část peněz pak investovaly do nákupu dluhopisů Itálie nebo Španělska.

To vedlo k výraznému snížení jejich výnosů, a tím ke zmírnění dluhové krize, která na konci roku začala ohrožovat i Řím a Madrid.

Analytici ale varují, že půjčky od Evropské centrální banky můžou problémy jen zmírnit, ale nikoli vyřešit.

Masivní nákupy dluhopisů totiž posilují nebezpečnou závislost mezi bankami a jejich mateřskými zeměmi. Část analytiků se navíc kvůli zvýšení množství peněz v oběhu obává inflace.

„Půjčky ECB neřeší jádro problému, kterým je vysoké zadlužení. To se musí vyřešit na fiskální úrovni, to znamená další konsolidací rozpočtů, a to zabere docela dlouhou dobu. V tomto je tendr ECB rovněž velice důležitý, protože dává čas nejen bankám, ale také rozkládá v čase rizika a dává více času také národním vládám, aby své státní finance daly nějak do pořádku,“ dodává Tomáš Vlk.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme