ECB snížila úrokovou sazbu na půl procenta. Chce tak oživit evropskou ekonomiku

Evropská centrální banka (ECB) snížila úrokovou sazbu ze tří čtvrtin na půl procenta. Rada guvernérů Evropské centrální banky o tom rozhodla v Bratislavě, kde se mimořádně sešla. Nové rekordní minimum má pomoci nastartovat evropskou ekonomiku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská centrální banka (ECB)

Evropská centrální banka (ECB) | Zdroj: ČTK

„Shodli jsme se jasně, že chceme snížit základní úrokovou sazbu, a stejně jasně jsme se shodli, že ji chceme snížit jen o čtvrt procentního bodu,“ řekl po jednání rady guvernérů prezident Evropské centrální banky Mario Draghi.

Zároveň poznamenal, že dnešní snížení sazby nemusí být poslední.

Krok ECB se spíše očekával. Banka jím reaguje na zprávy o poklesu německé ekonomiky a o rekordně vysoké míře nezaměstnanosti uvnitř eurozóny.

Přehrát

00:00 / 00:00

Krok Evropské centrální banky okomentoval ekonom a člen NERVu Petr Zahradník

Podle ekonoma Petra Zahradníka, který je také členem Národní ekonomické rady vlády, může opatření ECB ekonomice v eurozóně pomoci, ale jen v některých zemích.

„Před měsícem zveřejnil Eurostat, že zhruba 11 členských zemí Evropské unie už je v té, řekněme, startovací fázi, nejsou v tak zoufalém stavu, jako je ten zbytek. A těmto zemím, si myslím, že to možná pomůže, protože riziko, které je spojeno s jejich ekonomickým vývojem, je relativně nízké. Bohužel to nepomůže těm největším potížistům, kde ta riziková prémie je stále vysoká. A i kdyby tam byla úroková sazba nula, tak obezřetné banky by neměly žadatelům o úvěr v těchto zemích půjčovat,“ uvedl Zahradník.

Úroková sazba je v tuto chvíli zatím jediný nástroj, se kterým ECB na oživení ekonomiky pracuje. Zatím se však neukazuje jako efektivní. Podle Zahradníka by bylo žádoucí, aby přistoupila i k manipulaci kurzu eura, byť je to komplikovanější.

„Když se podíváme na relativně slušně se vyvíjející ekonomiku Spojených států, tak si myslím, že kurz eura je nadhodnocen, zejména třeba ve vztahu k americkému dolaru,“ poznamenal Zahradník.

Částečné znehodnocení kurzu by prospělo zejména ekonomikám orientovaným na trhy mimo Evropskou unii.

Vojtěch Berger, Ondřej Bouda, Vojtěch Kouřímský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme