ECB srazila depozitní sazbu hlouběji do záporu a základní na nulu

Jedna z klíčových úrokových sazeb v eurozóně klesla ještě hlouběji do záporných čísel. Evropská centrální banka (ECB) snížila sazbu, za kterou si u ní ukládají peníze komerční banky, na rekordní minimum, a to minus 0,4 procenta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Symbol eura, v pozadí sídlo ECB ve Frankfurtu (ilustrační foto)

Symbol eura, v pozadí sídlo ECB ve Frankfurtu (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Evropská centrální banka chce, aby se inflace vrátila na úroveň těsně pod 2 procenta, jak řekl její šéf Mario Draghi. Záporná sazba způsobuje, že komerční banky musí ECB platit za to, že si u ní ukládají peníze.

ECB totiž chce, aby banky peníze raději půjčovaly lidem a firmám, a tím rozhýbaly ekonomiku.

„Záporná depozitní sazba bude dále tlačit na pokles klientských sazeb v eurozóně, což by mělo pomoci podnikům a jejich finanční podmínky by se měly zlepšovat,“ míní analytička České spořitelny Dana Hájková.

ECB dnes snížila svou základní úrokovou sazbu na nulu z dosavadního rekordního minima 0,05 procent. Depozitní sazbu zredukovala ještě více do záporného pásma, a to na minus 0,40 procenta z minus 0,30 procenta. Banka navíc rozšířila program nákupů dluhopisů na 80 miliard eur (2,2 bilionu Kč) měsíčně z dosavadních 60 miliard eur měsíčně.
Pramen: ČTK

Evropská centrální banka také v rámci boje s nízkou inflací snížila svojí základní repo sazbu na rovnou nulu a zvýšila objem dluhopisů, které nakupuje.

Krok ECB může posílit spekulace, že by sazby mohly klesnout do záporných úrovní i v Česku.

„Z dlouhodobého pohledu se domnívám, že vstupujeme do nějaké nové dimenze měnové politiky, protože podle mého názoru ten problém už nemá v současné době měnové řešení,“ řekl ČRo ekonom Petr Zahradník.

Podle jeho slov totiž ECB dělá maximum a problém spočívá v jiných složkách hospodářské politiky. „A mám pocit, že z tohoto kroku už další pozitivní očekávání vyplynout nemohou.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Nyní je řada na komerčních bankách, řekl ČRo ekonom Petr Zahradník v reakci na opatření ECB

Data evropské ekonomiky podle Zahradníka nejsou až tak špatná. „Osobně jsem trochu rozpačitý z hlediska toho, jak razantní nástroje se na aktuální ekonomický vývoj ze strany měnové politiky volí.

„ECB vskutku udělala maximum toho, co udělat měla a teď je řada na jiných. Teď je řada na komerčních bankách, na invencích finančních trhů jakým způsobem dostat tyto prostředky ke klientům tak, aby generovaly nějaký ještě uspokojivější hospodářský výkon,“ míní Petr Zahradník.

Evropská centrální banka (ECB) snížila základní úrokovou sazbu na nulu | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Šéf ECB Mario Draghi oznámil snížení klíčových sazeb | Foto: Reuters | Zdroj: Reuters

Ondřej Houska, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme