ECB už 'nemíní kupovat politikům čas k řešení krize'

Prezident Evropské centrální banky Mario Draghi prohlásil, že současné nastavení eurozóny je neudržitelné. Podle BBC také varoval, že Evropská centrální banka nemůže vyplnit vakuum, které vzniklo nečinností vlád členských zemí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Euro

Euro | Foto: Fotobanka stock.xchng

Proto se musejí nejvyšší představitelé zamyslet nad budoucí podobou eurozóny. Ekonom Zdeněk Kudrna z Institutu pro výzkum evropské integrace ve Vídni to považuje za signál Evropské centrální banky, že nehodlá dále politikům kupovat čas na to, aby nalezli systémové řešení eurovize.

„Evropská centrální banka se snaží vytvářet tlak, aby se dostavěly institucionální parametry eurozóny, které současná krize ukázala jako nedostatečné, nebo úplně chybějí.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O činnosti ECB mluvil ve Světě o osmé Ekonom Zdeněk Kudrna z Institutu pro výzkum evropské integrace ve Vídni

Kudrna připomněl, že otázky fiskální udržitelnost má v EU v kompetenci Eurostat, který kontroluje čísla - a jeho nezávislost zjišťovat, zda odpovídají realitě, je postupně zvyšována - a v druhém sledu kontroluje deficity evropských financí Evropská komise.

Mario Draghi také řekl, eurozóna potřebuje důvěryhodný mechanismus, aby mohla rekapitalizovat banky a zpřísnit nad nimi dohled.

„Až historici začnou anylyzovat příčiny krize, myslím, že tam budou dva důležité okamžiky z přelomu let 2008 a 2009. Ten první, když Irsko začalo garantovat veškerá depozita ve svých bankách nad rámec předchozích evropských dohod a směrnic,“ míní Kudrna.

„A ten druhý okamžik, když Angela Merkelová rozhodla o tom, že veškeré státní garance za evropské banky mohou poskytnout jedině jednotlivé národní státy. To byly dva spouštěcí mechanismy, kterým se dalo předejít, pokud by bankovní regulace byla na evropské úrovni,“ poznamenal Zdeněk Kudrna.

Jak připomněl, nyní je pozornost upřena na španělské banky, avšak i z nedávných tzv. stress testů vyplynulo, že v řadě zemí včetně Německa jsou banky, které se pohybují na hraně.

Milan Kopp, Martina Mašková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme