ECB začne kupovat italské a španělské dluhopisy

Evropská centrální banka (ECB) bude na trzích masivně nakupovat italské a španělské dluhopisy. Na večerním mimořádném jednání o tom rozhodlo vedení banky. Nákupem chce snížit vysoké úroky, které trhy za držení dluhopisů obou zemí požadují. V poslední době se úroky vyšplhaly na úroveň, kterou si Španělsko a Itálie dlouhodobě nemůžou dovolit platit.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Nicolas Sarkozy na berlínské schůzce

Kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Nicolas Sarkozy na berlínské schůzce | Zdroj: Reuters

Evropská centrální banka vytáhla tu vůbec nejsilnější kartu, kterou disponuje. Nákup vládních dluhopisů je velmi kontroverzní. Podle kritiků tím banka ztrácí nezávislost a přebírá činnost, kterou mají vykonávat státy.

Druhá strana ale namítá, že eurozóna je ve zcela mimořádné situaci. Pokud by dluhová krize naplno pohltila i Španělsko a Itálii, velmi pravděpodobně by to znamenalo konec eura.

Banka neupřesnila, jaké množství dluhopisů nakoupí. Podle analytiků ale budou potřeba nákupy za desítky či spíše stovky miliard eur.

Minulý týden ECB nakoupila irské a portugalské obligace. To byl pro trhy šok, protože věřily, že banka bude intervenovat i na španělském a italském trhu.

Prohlášení Německa a Francie

Podle večerního prohlášení nejvyšší činitelé ECB pečlivě zvážili situaci Itálie a Španělska a vzali na vědomí také prohlášení Německa a Francie.

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy a německá kancléřka Angela Merkelová v něm zdůraznili slib uvést do praxe opatření z mimořádného summitu eurozóny z 21. července. Plán schválený na bruselském summitu by měly národní parlamenty schválit nejpozději do konce září.

Oba státníci také přivítali poslední ozdravná opatření Itálie a Španělska a vyzvali k jejich rychlé a úplné realizaci. Hlavní roli při pomoci ohroženým zemím by podle nich mělo sehrát rozšíření role záchranného fondu eurozóny.

Zdenka Turková, Klára Stejskalová, Ondřej Houska, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme