ECB zřejmě ponechá úrokovou sazbu na jednom procentu

Evropská centrální banka (ECB) dnes zřejmě podrží klíčovou úrokovou sazbu, za níž půjčuje komerčním bankám peníze, na úrovni jednoho procenta. Shoduje se na tom alespoň většina ekonomů oslovených agenturou AP.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze v trezoru

Peníze v trezoru | Foto: Free Stock Photos

Historicky nejnižším úročením, které platí už patnáctý měsíc, se banka snaží trhu dodat likviditu. Ta je třeba kvůli neochotě komerčních ústavů si navzájem půjčovat, jedné z brzd ozdravení evropské ekonomiky.

Přehrát

00:00 / 00:00

ECB zřejmě ponechá úrokovou sazbu na jednom procentu. Téma pro analytika Tomáše Vlka

S tím, že úroková sazba zůstane na současném jednom procentu, souhlasí i analytik společnosti Patria Tomáš Vlk. ECB podle něj ale upozorní i na jiná opatření, která mají trhu nabídnout dávku levných peněz.

“Účinnost dalšího snižování při nízkých sazbách není velká a navíc jsou zde i jiné nástroje, skrze které centrální banka může komerčním bankám dodávat likviditu. Pokud by došlo k dalšímu zmírňování měnových podmínek, tak by to bylo právě skrze nákupy dluhopisů či nákupy státních dluhopisů,“ připomněl Vlk.

Euro včera po dosažení úrovně sedmitýdenního maxima mírně oslabilo vůči dolaru. Podle analytika by mohly kurz eura dál ovlivnit zmíněné kroky Evropské centrální banky.

“Mírnější politika ECB je obecně pro euro negativní, ale je třeba připomenout, že to samé platí i o Americké centrální bance, i tam se výhled zhoršil. FED by mohl držet svojí politiku mírnější po delší dobu, takže bude záležet, kam se pozornost trhu zaměří, jestli na naší stranu Atlantiku, nebo na americkou,“ doplnil Vlk.

Martin Hromádka, Roman Chlupatý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme