ECB zřejmě úrokové sazby nesníží. Ke změně by mohlo dojít v únoru

Vedení Evropské centrální banky na svém dnešním zasedání ještě nesníží úrokové sazby. Po jeho skončení by ale mohlo vyslat signál, že má něco podobného opět v plánu. S odvoláním na postupné ochlazování evropské ekonomiky si to myslí část trhu. Někteří experti přitom sázejí na to, že by k dalšímu uvolnění měnové politiky mohlo dojít už v únoru.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úrok

Úrok | Foto: Tomáš Adamec

Rada Evropské centrální banky v předchozích dvou měsících sazby snižovala. Ty jsou tak opět na 1 procentu, tedy historickém minimu.

Podle aktuálního průzkumu agentury Bloomberg, která oslovila 53 analytiků, očekává pouze 6 analytiků snížení úrokových sazeb na 0,75 procent. Velká část analytiků se domnívá, že úrokové sazby zůstanou beze změny.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Světa o deváté byl ekonom Komerční banky Jan Vejmělek

„Zatímco v předcházejících měsících Evropská centrální banka hasila požár, tak aktuálně situace není tak dramatická, aby musela opět konat a myslím si, že si spíše ponechá část na působení dosavadních opatření,“ říká ekonom Komerční banky Jan Vejmělek.

Část trhu dnes od vedení ECB čeká signál, že je v záloze další snížení sazeb, které by mohlo přijít v únoru tohoto roku. A šlo by nejspíš o škrt o 0,25 procenta.

„Naši kolegové - ekonomové ze Société Générale předpokládají, že k dalšímu snížení úrokových sazeb dojde spíš až na březnovém zasedání Evropské centrální banky. Podle nich už budou mít centrální bankéři na březnovém zasedání informace - ekonomické indikátory ze začátku letošního roku,“ vysvětluje Vejmělek.

Měnové podmínky se obecně dají uvolňovat nejenom snižováním sazeb, ale i slabší měnou.

„Často to jsou spojité nádoby, což v posledních měsících vidíme. Jsme svědky i toho, že ECB sleduje i další zájmy jako je stabilita bankovního sektoru, poskytuje dodatečnou likviditu bankám, angažuje se v odkupu státních dluhopisů problematických zemí. Dá se očekávat, že bude pokračovat i v těchto nestandardních opatřeních,“ dodává Jan Vejmělek.


Roman Chlupatý, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme