ECB zřejmě zastaví mimořádnou podporu bankám v eurozóně

Evropská centrální banka zřejmě zastaví proud peněz, který poskytovala běžné banky v eurozóně na zmírnění dluhové krize. Centrální banka komerčním bankám velmi levně poskytla víc než 1 bilion eur, tedy přes 25 bilionů korun. Šéf centrální banky Mario Draghi ale naznačil, že další podobné půjčky už nechystá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Znak eura na Evropské centrální bance

Znak eura na Evropské centrální bance | Foto: Michael Probst | Zdroj: ČTK

ECB udělala mimořádné opatření, když dvakrát poskytla bankám v eurozóně neomezené půjčky na tři roky za velmi nízký úrok.

Banky celkem požádaly o více než 1 bilion eur, desítky miliard eur z těchto půjček investovaly do státních dluhopisů zemí jako je Itálie nebo Španělsko. Díky tomu výrazně klesly úroky, které musejí tyto země za financování svých dluhů platit a snížila se tak intenzita dluhové krize v eurozóně.

Přehrát

00:00 / 00:00

Aktuální informace ze sídla Evropské centrální banky v německém Frankfurtu shrnuje zvláštní zpravodaj ČRo Ondřej Houska

Podle ekonomů se právě díky přílivu těchto peněz v poslední době výrazně snížil tlak na země eurozóny oslabené dluhovou krizí. Řada z nich má proto obavy, že pokud ECB přestane poskytovat levné půjčky, může se dluhová krize opět vyhrotit.

Draghi však tvrdí, že Evropská centrální banka udělala dost a naznačil, že další vlna levných půjček už nepřijde. „Míč teď mají na své straně hřiště vlády a banky,“ prohlásil. Vlády podle něj musejí pokračovat v reformách, banky zase vyčistit svá portfolia od špatných úvěrů.

Řecko čeká na odpuštění dluhů

V rámci eurozóny je na tom stále nejhůř Řecko, i když je už téměř jisté, že se na konci března chaotickému státnímu bankrotu vyhne. Řecko potřebuje, aby dostalo další záchranné půjčky a aby minimálně dvě třetiny soukromých investorů souhlasily s tím, že mu odpustí velkou část půjček.

Většinu zbývajících investorů totiž mohou Řekové pomocí zvláštního zákona přinutit k tomu, aby své půjčky také odepsali. Soukromí investoři přijdou zhruba o tři čtvrtiny z toho, co Řekům v minulosti půjčili.

Podle řeckého vládního činitele, kterého citovala agentura AP, se k výměně řeckých dluhopisů do středeční noci přihlásilo už přes 75 procent věřitelů. Pokud se informace potvrdí, Athény překonaly hranici, která zaručuje úspěch plánu na seškrtání řeckého dluhu u soukromých věřitelů. Řecko v případě úspěchu transakce dostane druhý mezinárodní úvěr a vyhne se tak bankrotu.

Oficiální údaj, kolik bank a dalších soukromých věřitelů bude souhlasit s odpisem, však bude oznámen až v pátek v 7 hodin ráno.

Soukromí investoři oznámí Řecku, jestli mu odpustí dostatek dluhů

Číst článek

Evropská centrální banka také zhoršila odhad růstu ekonomik zemí eurozóny. Ekonomika eurozóny se podle banky může letos propadnout až o půl procenta. Pokud by se to stalo, sníží se zřejmě i hospodářský výsledek Česka.

Ondřej Houska, Mirko Kašpar Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme