ECB zvažuje nákup dluhopisů od států eurozóny. Cílem je zamezit deflaci

Evropská centrální banka dnes rozhodne o nákupu vládních dluhopisů v hodnotě stovek miliard eur. Opatřením by mohla podpořit hospodářský růst evropských zemí a zamezit deflaci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rada guvernérů ECB zpravidla zasedá dvakrát za měsíc

Rada guvernérů ECB zpravidla zasedá dvakrát za měsíc | Foto: Evropská centrální banka /ECB/

Plán je takový, že by centrální banka měla v budoucnu nakupovat vládní dluhopisy ve výši 550 miliard eur, to je v přepočtu víc než 15 bilionů korun. Nepoužije k tomu rezervy, ale peníze si takříkajíc natiskne.

To jiné centrální banky dělají normálně. Americký FED tímto způsobem podporuje ekonomiku v USA pravidelně od roku 2008.

Evropská centrální banka to však udělá vůbec poprvé. Vyzkoušela totiž už všechny ostatní možnosti, jako je snižování úrokových sazeb nebo půjčky bankám. Jenže zatím nic z toho nepomohlo.

Cílem opatření je zrychlit hospodářský růst eurozóny a předejít deflaci. Výsledek však není jistý. Centrální banka by měla měsíčně kupovat státní dluhopisy v hodnotě zhruba 50 miliard eur po dobu minimálně jednoho roku, a to ze všech zemí eurozóny bez rozdílu.

To se nelíbí třeba Německu. Ekonomicky silné státy totiž budou muset sdílet rizika se slabšími členy eurozóny.

Protože v ČR se eurem neplatí, české dluhopisy ECB kupovat nebude, neznamená to však, že opatření českou ekonomiku neovlivní. České hospodářství je na eurozóně závislé a s krátkým odstupem kopíruje její vývoj.

Eurozóna | Foto: Český rozhlas

Pavlína Nečásková, Jan Beneš, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme