EET nezpůsobila Vietnamcům problémy, sílí ale snaha Hanoje ovládat spolky, informuje zpráva o menšinách

Zavedení elektronické evidence tržeb (EET) loni nezpůsobilo vietnamským podnikatelům v Česku zásadní problém. Komunita naopak musela řešit potíže kvůli nedostatečnému zdravotnímu pojištění mnohých Vietnamců a Vietnamek. Sílí také snaha Vietnamu o kontrolu a ovládání vietnamských spolků v Česku. Uvádí to s odvoláním na vietnamského zástupce zpráva o situaci národnostních menšin za loňský rok. Dokument ve středu schválila vláda.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Billboard upozorňující vietnamské obchodníky na koupi pokladny EET ve vietnamštině.

Billboard upozorňující vietnamské obchodníky na koupi pokladny EET ve vietnamštině. | Foto: Hana Mazancová

Lidé z Vietnamu jsou po Slovácích a Ukrajincích třetí nejpočetnější skupinou cizinců v Česku. Na konci loňska jich s povolením v zemi žilo 58 080, z nich 48 571 trvale. Od roku 2010 do roku 2015 české občanství získala skoro tisícovka lidí z Vietnamu či s vietnamským původem. Na konci letošního dubna ministerstvo vnitra evidovalo 58 792 Vietnamců a Vietnamek, tvořili tak 12 procent cizinců. Trvale mohlo v zemi žít 49 142 z nich, tedy více než čtyři pětiny.

Zástupce vietnamské komunity ve vládní radě pro národnostní menšiny Huu Uyen Pham uvedl, že se druhá generace Vietnamců a Vietnamek v Česku snaží „vystoupit ze stínu" svých rodičů, víc být vidět a slyšet a ukazovat komunitu v lepším světle. Uplatňují se ve firmách i státních institucích.

EET dopadne i na tisíce vietnamských obchodníků. Berou ho vážněji než Češi

Číst článek

Výroční zprávu vypracoval sekretariát rady vlády pro národností menšiny, v níž zasedají příslušníci 14 minorit. Pro vietnamskou komunitu bylo podle jejího zástupce loni „dominantní událostí" zavedení EET.

„Obavy byly a jsou velké. Podle dosavadních zkušeností však první vlna nevyvolala zásadní problém pro příslušníky vietnamské komunity," uvedl Huu Uyen Pham. Podotkl, že se první vlna EET týkala stravovacích a ubytovacích služeb, loni se tedy zapojila menší část vietnamských živnostníků a podnikatelů.

Zásadnější problémy měla komunita ale se zdravotním pojištěním. Veřejné pojištění totiž mohou mít cizinci jen za určitých podmínek, většina z nich si tak musí zaplatit pojištění u komerčních pojišťoven.

„Je tu nezanedbatelný počet příslušníků, kteří platili pojištění v takové výši, aby splňovali zákonné povinnosti. Avšak v případě onemocnění jejich pojištění pokrývá pouze část nákladů léčby - a hlavně nemají prakticky žádný zdroj příjmu, který by pokryl nutné životní náklady," uvádí vietnamský člen rady.

Obchod se slonovinou a rohy v Česku: roste zapojení Vietnamců, policie prošetřuje i státní správu

Číst článek

Podle něj komunita zatím potíže řešila sbírkami, aby nemocní lidé měli z čeho žít či mohli odjet do vlasti. „Je zřejmé, že problém nejde dlouhodobě zvládat sbírkami. Situace bude o to horší, že takových případů bude přibývat a k této skupině se navíc přidají někteří starší živnostníci, kteří nebudou mít ve stáří dostatečné krytí z důchodového pojištění," dodal Huu Uyen Pham.

Loni na podzim vznikla Asociace Vietnamců v Evropě. Založili ji Vietnamci z různých zemí, zaregistrovala se a sídlí v Česku. Podle zprávy vietnamská strana pracuje na začlenění českých organizací Vietnamců „do svých struktur".

„Jde o snahy vlády Vietnamu o další kontrolu svých komunit v zahraničí a Česká republika byla vybrána jako centrum pro Evropu," uvádí se ve zprávě. Podle vietnamského zástupce se stupňuje „psychologická represe" vůči těm, kteří chtějí zůstat nezávislí. Některým členům jednoho z českých spolků Vietnamců a jejich příbuzným vietnamské úřady zakázaly vstup do Vietnamu, jiní aktivisté byli při návštěvě vlasti u výslechu, dodal zástupce v radě.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme