Splňte pět podmínek a stačí odesílat účtenky do EET jednou měsíčně, nabízí ministerstvo novelou zákona

Fyzická osoba, neplátce DPH, bez zaměstnanců, tržby podléhající povinnosti elektronické evidence nesmí překročit 200 tisíc korun ročně a maximální počet vydaných účtenek za měsíc nesmí být větší než 500. Takové podmínky navrhuje novela zákona o EET, se kterou přišlo ministerstvo financí. Živnostníci by pak při plnění takových podmínek nebyli povinni evidovat každou tržbu okamžitě. Informuje o tom server iHNed.cz.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Elektronická evidence tržeb v bistru Proti proudu (Ilustrační snímek)

Elektronická evidence tržeb v bistru Proti proudu (Ilustrační snímek) | Foto: Storyous.com | Zdroj: Storyous.com

Podnikající by tak účtenky pouze schovávali a bernímu úřadu by posílali přehled tržeb pouze jednou měsíčně v souhrnu. Návrh změn předložili zástupci ministerstva financí členům sněmovního podvýboru pro podnikatelské prostředí.

Finální podoba novely se bude probírat v meziresortním připomínkovém řízení, kam materiál ve středu zamíří. Server iHNed.cz uvádí, že je možné, že podmínka být fyzickou osobou z návrhu nakonec zmizí.

Pokud by schválené podmínky takový podnikatel dodržel, mohl by zažádat úřad o výjimku a tržby pak evidovat offline. Živnostníci by nepotřebovali internetové připojení, a dokonce ani pokladnu. Vydané účtenky by podle serveru obsahovaly pouze pořadové číslo.

Pokladny, a především jejich pořizovací cena, byly terčem stížností podnikatelů při zavádění zákona o EET. Případnou výjimku by podle předsedy Asociace malých a středních podnikatelů Karla Havlíčka přivítaly až desítky tisíc podnikatelů.

Do úplného fungování zákona elektronické evidence tržeb zbývá spustit dvě vlny, které Ústavní soud svým prosincovým rozhodnutím posunul na neurčito.

rez Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme