EET podporuje 58 procent lidí, polovina podnikatelů přiznává zdražení

Zavedení elektronické evidence tržeb (EET) má v České republice lehce většinovou podporu. Nepodporuje ho třetina obyvatel. Nová povinnost podle 59 procent podnikatelů povede ke zneužití informací o firmách politiky a Finanční správou. Vyplývá to z výsledků prosincového průzkumu agentury Median, které zveřejnila Česká televize.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

EET (ilustrační foto)

EET (ilustrační foto) | Foto: Jaroslava Mannová

Ze 616 dotazovaných podnikatelů a živnostníků 49 procent uvedlo, že na jejich podnikání bude mít evidence tržeb negativní vliv, likvidační dopad jich čeká 14 procent. Pětina nepředpokládá žádné dopady a pozitivní vliv očekává desetina účastníků průzkumu. Zdražení kvůli EET přiznává téměř polovina podnikatelů. O zdražení služeb nejčastěji mluvili podnikatelé z oblasti stravování, ubytování a řemesel a podnikatelé s obratem do půl milionu korun.

Zavedení EET v jejich oboru se nejméně bojí podnikatelé v oblasti poradenství, informačních technologií a finančních služeb. Největší obavy naopak mají řemeslníci a stavebníci, kterých se zatím elektronická evidence netýká. V 15 procentech dokonce mluví o možném konci živnosti, uvedla Česká televize.

Kvůli EET už skončilo 700 hospod, tvrdí sdružení samospráv. Chce úlevy pro ty nejmenší

Číst článek

Z podnikatelů 55 procent věří, že nový systém povede k vyššímu výběru daní. Celkem 52 procent má ale obavy, že nová povinnost podnikatelské prostředí nenarovná. Skoro dvě třetiny podnikatelů mezi hlavní zdroje obav z EET zařadily nárůst administrativy. Vysokými vstupními náklady častěji argumentují menší živnostníci a podnikatelé.

18 procent podnikatelů kvůli EET skončí

Z lidí, kterých mezi 7. a 10. prosincem Median vyzpovídal 904, podporuje zavedení evidence tržeb 90 procent mezi voliči ANO a mírná většina podporovatelů KSČM. U voličů ostatních stran převažují odpůrci. Podpora roste s věkem a dosaženým vzděláním. Mezi živnostníky je podpora mezi 35 a 40 procenty.

Na otázku, zda znají podnik, který kvůli EET skončil, odpovědělo kladně 18 procent lidí. Zdražení zaregistrovalo 31 procent respondentů. Ochotu nahlásit podnikatele, který EET obchází třeba tím, že nevydá účtenku, vyjádřila šestina lidí.

Elektronická evidence tržeb začala platit 1. prosince pro hotely a restaurace. Vláda si od ní slibuje omezení daňových úniků a narovnání podnikatelského prostředí. Pravicová opozice opatření kritizuje a tvrdí, že zlikviduje mnoho drobných živnostníků. Po hotelech a restauracích se budou muset od března příštího roku zapojit do EET maloobchodní a velkoobchodní firmy. Následovat budou i další obory podnikání. Koaliční hnutí ANO a lidovci chtějí ve Sněmovně navrhnout úpravy zákona, premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) ale věří, že nebudou schváleny.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme