EET začne fungovat od prosince a beze změn. Žádný chaos není, ohradil se Babiš proti Sobotkovi

Elektronickou evidenci tržeb zatím žádné změny nečekají. První fáze začne platit od prosince a bez úprav, ubezpečuje ministerstvo financí. Andrej Babiš z hnutí ANO chce ale za změny v EET bojovat dál. Ze systému plánuje vyjmout drobné živnostníky a internetové obchody. Navrhované úpravy zahrne do projednávaného daňového balíčku. Změna by se ale týkala až dalších fází zavádění elektronické evidence tržeb.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr financí Andrej Babiš

Ministr financí Andrej Babiš | Foto: Filip Jandourek

„Nevidíme důvody, proč odkládat zavedení EET. Jsem rád, že ministerstvo financí dnes znovu potvrdilo, že vše je připraveno,“ uvedl premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka.

„Diskutujme o těch návrzích, které tedy bohužel na poslední chvíli ministerstvo financí předložilo. Uvidíme, jaký je jejich reálný dopad. Doufám, že po pondělním jednání vlády bude moci být v této věci jasněji,“ dodal předseda vlády.

Přehrát

00:00 / 00:00

EET začne fungovat od prosince a beze změn. Žádný chaos není, ohradil se Babiš proti Sobotkovi. Podrobnosti zjišťoval Václav Štefan

Andrej Babiš odmítl, že by s návrhem přišel na poslední chvíli, jak ho už ve středu premiér osočil. Vše se podle Babiše vyvíjí a podnikatelé přicházejí s připomínkami až teď, kdy systém testují.

„Zásadně odmítáme komentáře politiků o chaosu. Žádný chaos není. S návrhem přicházíme proto, že přípravy vrcholí a podnikatelé konečně pochopili, že se to neodloží a že to bude fungovat, tak přicházejí návrhy z praxe,“ řekl Babiš.

Ministr financí chce z EET nově vyjmout internetové obchody a také živnostníky, kteří mají paušální daň a roční příjmy do 250 tisíc korun. Premiér zkritizoval Babiše především kvůli načasování návrhu, se kterým přichází týden před spuštěním EET. Ministrovu práci označil za chaotickou a podlamující důvěru v celý projekt.

Babiš svým krokem podle premiéra nahrál opozici. TOP 09 ve čtvrtek vyzvala vládu, ať celý projekt zastaví. ODS pak navrhne ve sněmovně úplné zrušení systému.

Přehrát

00:00 / 00:00

EET začne fungovat od prosince a beze změn. Debatovali náměstkyně ministerstva financí A. Schillerová a předseda Sdružení podnikatelů a živnostníků B. Danda

Proti změnám na poslední chvíli se staví Sdružení podnikatelů a živnostníků, naopak Asociace malých a středních podniků a živnostníků je vítá.

„Pokud je i takto malinká je připravena se přihlásit o nějakou paušální daň, tak by to mělo být něčím vykompenzováno. Doposud to bylo pouze nižší administrativou, což příliš nefungovalo. Pokud se tyto firmy budou moci vyvléct z EET, tak je to přijatelný benefit,“ říká její předseda Karel Havlíček.

Kdo a kdy bude muset evidovat tržby?

EET má v první fázi začít platit od prosince pro hotely a restaurace. Další firmy se budou zapojovat v následujících měsících. Druhá vlna se bude týkat maloobchodníků a velkoobchodníků. Registrační pokladny začnou používat od prvního března příštího roku.

Výjimka z EET pro živnostníky s příjmem do 250 tisíc? Strašná metoda práce Babiše, zhodnotil návrh Sobotka

Číst článek

Přesně o rok později se do EET zapojí zhruba 160 tisíc živnostníků, kteří přijímají platby v hotovosti včetně platebních karet - tedy třeba cukráři, stánkaři nebo taxikáři.

Jako poslední si registrační pokladny pořídí asi 150 tisíc podnikatelů a firem, kteří se zabývají třeba výrobou nábytku nebo papíru. Čtvrtá fáze EET se bude týkat ale i kadeřnictví nebo třeba hodinových manželů, a to od prvního června 2018.

Vláda si od zavedení elektronické evidence tržeb slibuje omezení daňových úniků a narovnání podnikatelského prostředí. Nové opatření se ale nelíbí ODS a TOP09. Pravicová opozice EET ostře kritizuje a tvrdí, že zlikviduje mnoho drobných živnostníků.

Elektronická evidence tržeb (EET) | Foto: Český rozhlas

Václav Štefan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme