EET zažila první větší výpadek. Systém odmítl víc než polovinu účtenek

Elektronická evidence tržeb (EET) zažila první větší výpadek. Pokladny napojené do systému hlásily problémy zhruba půl hodiny kolem osmé hodiny ranní. Důvodem byl zřejmě upgrade počítačů finanční správy. Ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš se za způsobené komplikace omluvil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Elektronická evidence tržeb (ilustrační foto)

Elektronická evidence tržeb (ilustrační foto) | Foto: Kateřina Golasovská

„Udělali nejprve upgrade na jedné části a potom na druhé části. Měli plán, že v průběhu tohoto upgradu přesměrují provoz na fungující část. Bohužel jim to ale nevyšlo, jak plánovali,“ vysvětlil Michal Bláha ze serveru Hlídač EET, který na problémy upozornil na Twitteru.

„Finančnímu ředitelství bych vyčítal způsob komunikace v této věci. Je zvykem u takto rozsáhlých systémů upozornit předem, že bude probíhat nějaký upgrade,“ upozornil Bláha.

Přehrát

00:00 / 00:00

EET má za sebou první větší výpadek. Systém odmítl účtenky ve více než polovině případů. Podrobnosti zjišťoval Tomáš Bystrý

Dodal také, že podobné komplikace se můžou objevovat často. Zákon ale podle něj s takovými situacemi počítá. Upřesnil navíc, že systém odmítl přijmout účtenky ve více než polovině případů.

Generální finanční ředitelství zpočátku jakékoliv problémy popřelo, ředitel úřadu Martin Janeček ale později výpadek potvrdil.

„Dnes ráno probíhala plánovaná údržba na datových centrech, která přijímají účtenky, a na jednom datovém centru nastala malá chyba, která zapříčinila to, že asi 35 minut nebyla polovina účtenek přijímána, respektive nebyly odesílány fiskalizační kódy," řekl serveru Aktuálně.cz Janeček.

Výpadek podle něj projekt EET neohrozil. Na problémy zareagoval také ministr financí Andrej Babiš. Věří prý, že podobné výpadky se už opakovat nebudou.

„Omlouváme se, ale závada byla odstraněna. Řešil jsem to s nimi. Mohli to dělat někdy v noci. Nevím, proč to dělali zrovna v osm ráno. Příště to snad udělají tak, aby to nemělo dopad na uživatele,“ uvedl Babiš.

Český rozhlas oslovil čtyři velké pražské hotely, žádný z nich výpadek nezaznamenal. Například v Café Louvre podávají snídaně zrovna v době, kdy se systém potýkal s problémy. Ani tam ale žádné komplikace neměli.

„Určitě bychom to poznali, máme tady několik pokladen a z žádné nemáme hlášenou závadu. Určitě bychom o tom problému věděli, kdyby byl,“ řekla jedna ze zaměstnankyň.

Týden EET: Finanční správa už dostala bezmála osm set 'udání'

Číst článek

Restauratéři a hoteliéři mají povinnost evidovat tržby elektronicky od 1. prosince. První fáze EET se týká zhruba čtyřiceti tisíc podnikatelů. Za dvanáct dní provozu odeslali na servery finanční správy zhruba 31 milionů účtenek.

Další firmy se budou do EET zapojovat v následujících měsících. Od března příštího roku budou muset evidovat tržby maloobchodní a velkoobchodní firmy. Od 16. měsíce od účinnosti mají být evidovány všechny tržby kromě tržeb řemeslníků, které se pod zákon dostanou od 18. měsíce.

Stánkový prodej občerstvení bez zázemí pro hosty ve formě stolů a židlí, například na festivalech, se do evidence zapojí od března 2018, stejně jako prodej na farmářských trzích.

Elektronická evidence tržeb (EET) | Foto: Český rozhlas

Tomáš Bystrý, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme