EFSF posílá Řecku další peníze i přesto, že nová řecká vláda zřejmě nevznikne

Řecko zřejmě spěje k dalším předčasným parlamentním volbám. Jednání vůdce Koalice radikální levice Alexise Tsiprase, který byl pověřen sestavením vlády jako druhý, totiž nevedla k úspěchu. Strany odmítající úsporný program ze strany Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu nejsou schopny vytvořit vládu, která by se mohla opřít o parlamentní většinu. I přes tuto situaci Evropský fond finanční stability uvolní další peníze pro zadlužené Řecko.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda Koalice radikální levice Alexis Tsipras a předseda proevropského socialistického Pasoku Evangelos Venizelos

Předseda Koalice radikální levice Alexis Tsipras a předseda proevropského socialistického Pasoku Evangelos Venizelos | Zdroj: Reuters

Řecká vláda zřejmě nevznikne, přestože se mluví o tom, že šlo o historickou příležitost pro levici. Komunistická strana odmítla spolupráci s koalicí radikální levice. A i když levice ve volbách získala přes 30 procent, vládu sestavit nemůže. Bývalý premiér a předseda proevropského socialistického Pasoku Evangelos Venizelos se znovu pokusí domluvit se stranami a sestavit vládu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O povolební situaci v Řecku mluvila ve Světě o osmé spolupracovnice ČRo v Řecku Soňa Dorňáková-Stamu

„Šance jsou ale téměř nulové. Poslední nadějí Řeků jsou v rukou řeckého prezidenta, který má v neděli svolat všechny parlamentní strany a vyzvat je ke spolupráci, i když podle řeckých médií, analytiků a situace ve společnosti je velice nepravděpodobné, že se podaří vládu sestavit,“ říká spolupracovnice Českého rozhlasu v Řecku Soňa Dorňáková-Stamu.

S velkou pravděpodobností jsou předčasné volby nevyhnutelné. Pravicové strany se snaží semknout, o spolupráci se snaží i levice.

„Předák pravicové strany Nová demokracie Antonis Samaras vyzval všechny přívržence různých středněpravicových stran, aby se semkli a začali spolupracovat, aby se jim v následujících volbách podařilo vyhrát a pokračovaly v cestě, kterou socialisté a konzervativci vybrali,“ říká Dorňáková-Stamu.

Dá se také očekávat, že by v nových volbách došlo k ještě většímu nárůstu nacionalismu. Evropská unie podle Dorňákové-Stamu tlačí na Řeky a vyhrožuje jim tím, že pokud nezvolí prounijní strany, budou dopady tragické.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Světa o osmé byl také ekonomický expert Petr Robejšek

„Tady je možné, že voliči budou reagovat jinak. Že se naopak nepřikloní k prounijním stranám, ale že se přikloní k levici. Vypadá to zatím tak, že to není jisté. Lidé jsou opravdu rozhněvaní na politiky, protože po dvou letech úspor se ekonomická situace dál zhoršuje a životní úroveň většiny společnosti razantně klesla,“ dodává Dorňáková-Stamu.

I přes to, že ztroskotává další pokus o vytvoření nové vlády, Evropský fond finanční stability uvolní další peníze pro zadlužené Řecko. Během včerejší telekonference o tom rozhodli členové správní rady fondu. Část peněz - přes čtyři miliardy eur - dostanou Řekové už dnes. Zbylou miliardu potom v červnu.

„Špičky Evropy mají zřetelně obrovský strach nechat padnout Řecko a řecké elity si toho jsou vědomy a trošku na to hrají,“ říká ekonomický expert Petr Robejšek.

Přehrát

00:00 / 00:00

O komplikované situaci v Řecku mluvil ve Světě o třetí na Rádiu Česko Pavel Polák ze zahraniční redakce

Podle něj má Evropská unie i jiné možnosti než Řecko podržet a nenechat ho zbankrotovat. „Má spoustu možností a mezi nimi i ty rozumnější. Tahle, kterou zvolili, je nerozumná. K těm rozumnějším se Evropská unie dopracuje až pod naprostým tlakem,“ myslí si Robejšek.

Podle něj by byla rozumnější ta varianta, že by Řecko vystoupilo z eurozóny. Z toho má ale Evropská unie strach.

„Ten strach je zcela přehnaný. Až k tomu fenoménu dojde, a k němu zcela jistě dojde, tak zjistíme, že finanční trhy nereagují tak hekticky, jak nám chtějí namlouvat zejména ministři financí a evropští hodnostáři. S touto myšlenkou se ale postupně smiřují, ačkoli před ní mají pořád strach. Ne kvůli tomu, co se všechno může finančně stát, ale že by museli provádět opravdu racionální a tvrdou politiku koncepčně vůči celé eurozóně,“ míní Robejšek.

Pavel Polák, Karolína Koubová, Barbora Kreuzerová, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme