Egyptská vláda na nátlak veřejnosti odmítla půjčku od MMF

Egyptský ministr financí Samír Radván oznámil, že se jeho země obejde bez finanční půjčky od Mezinárodního měnového fondu. Egypt půjčku původně požadoval, nakonec ale své ekonomické problémy vyřeší pomocí rozpočtových škrtů a darů z arabských zemí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Káhira - metropole arabského světa

Káhira - metropole arabského světa | Foto: Břetislav Tureček | Zdroj: Český rozhlas

Egyptské ministerstvo financí snížilo odhad deficitu státního rozpočtu zhruba o šest miliard amerických dolarů. Pomoc Egyptu navíc přislíbila Saúdská Arábie a Katar.

Egyptská vláda odmítnutím půjčky od Mezinárodního měnového fondu vyhověla požadavkům demokratických sil v zemi. Mezinárodní finanční organizace typu měnového fondu se totiž u Egypťanů netěší dobré pověsti.

Jsou pro ně symbolem ekonomické politiky Mubarakova režimu, během jehož vlády velká část obyvatelstva objektivně zchudla. Letošní protesty způsobily egyptskému hospodářství propad, a to především v příjmech z turistiky a investicích ze zahraničí.

Štěpán Macháček, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme