EK bude sledovat 12 zemí kvůli hospodářským výkyvům

Dvanáct unijních zemí bude podle Evropské komise potřebovat hlubší analýzu rizik v jejich ekonomikách. Uvedla to její první zpráva Systému včasného varování před ekonomickými nerovnováhami. Česko ve skupině pozorněji sledovaných států není.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

S mikrofonem na točenou v Bruselu

S mikrofonem na točenou v Bruselu | Foto: Ivana Veselková, Zuzana Rejchová | Zdroj: Český rozhlas

Unijní exekutiva bude zkoumat, nakolik jsou výkyvy v ekonomikách jednotlivých zemí nebezpečné. Na zavedení takového preventivního dohledu nad ekonomikou se loni dohodla Evropská unie ve snaze předcházet podobným krizím, jakou prožíváme.

Komise chce hlouběji zanalyzovat hospodářskou situaci například v Belgii, Bulharsku, Itálii nebo Španělsku. Chce si ale posvítit i na makroekonomické ukazatele ve Francii, Dánsku, Finsku, Švédsku nebo Velké Británii.

U některých zemí budí obavy Komise ztráta jejich podílu na exportu; to je případ Francie nebo Británie, ale také Belgie. Té se také vyčítá její vysoký veřejný dluh. V severských zemích Evropskou komisi zaráží rostoucí zadlužení domácností. V případě Bulharska, Maďarska nebo Slovinska se pak kombinuje několik takových faktorů najednou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ve Stalo se dnes o tématu informoval bruselský zpravodaj Českého rozhlasu Pavel Novák

„Detailnější přezkoumání situace v jednotlivých zemích zjistí, jestli jsou výkyvy v jejich ekonomikách škodlivé. Když to bude nutné, Komise doporučí státům přijetí opatření k nápravě,“ uvedl eurokomisař pro hospodářské záležitosti Olli Rehn.

Pokud by země eurozóny dvakrát neposlechly takové předběžné varování a ohrožovaly tak ostatní státy, hrozí jim pokuta ve výši jedné desetiny procenta jejich HDP.

Mezi 12 státy, u kterých chce Evropská komise detailně zkoumat některé hospodářské ukazatele, nejsou Řecko, Portugalsko, Irsko a Rumunsko, které jsou pod přísnějším dohledem – z jiných důvodů - už delší dobu.

První tři jmenované země dostávají od eurozóny a Mezinárodního měnového fondu úvěrovou pomoc, tudíž tam experti EK, Evropské centrální banky i MMF jezdí pravidelně na kontroly a vyhodnocují naplňování slíbených reforem.

Pavel Novák, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme