EK chce dohlížet na rozpočty členských států eurozóny

Dluhovým krizím má napříště zabránit silnější dohled nad rozpočtovou disciplínou členských států eurozóny. Návrh na tvrdší pravidla dnes předložila Evropská komise. Žádá pro sebe také víc pravomocí při kontrole rozpočtů. Zpřísnění pravidel ale ještě musejí odsouhlasit členské země Unie a Evropský parlament.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská komise

Evropská komise | Foto: Pavel Novák

Komise by mohla návrhy rozpočtů připomínkovat ještě před jejich schválením v národních parlamentech. Chce zkontrolovat, jestli si státy vzaly k srdci doporučení, které dostanou od rady ministrů financí celé sedmadvacítky vždy na konci prvního pololetí každého roku.

Podle eurokomisaře pro hospodářské a měnové záležitosti Olliho Rehna by všechny země eurozóny měly své návrhy rozpočtů zveřejnit a předložit Evropské komisi do 15. října. Tedy tak, aby se ostatní státy s nimi mohly seznámit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hosty večerních Ozvěn dne byli redaktor zahraniční redakce Radiožurnálu Ondřej Houska a ekonomický poradce Petr Robejšek

Země, které by svými rozpočty ohrožovaly ostatní členy, mají být pod silnějším dozorem Evropské komise a Evropské centrální banky. To by se týkalo i zemí, kterým by ostatní museli finančně pomáhat - jako jsou dnes Řecko, Portugalsko nebo Irsko.

„V nějaké zemi bude před volbami a vládní strana se tam rozhodne populisticky zvýšit platy státních zaměstnanců o 10 procent, opozice to bude kritizovat jako nezodpovědné, návrh státního rozpočtu dostane Evropská komise a řekne, že to nemohou udělat, protože pokud to udělají, tak se zvýší jednotkové náklady práce a stanou se nekonkurenceschopnou zemí,“ uvádí příklad redaktor zahraniční redakce Radiožurnálu Ondřej Houska.

Komise nebude moci přímo nařídit, aby si to vláda rozmyslela, ale veřejně vystoupí s tímto názorem a bude doufat, že se to ve veřejné debatě v konkrétní zemi stane argumentem a vláda bude muset návrh stáhnout.

ČTĚTE TAKÉ: Za dluhy států má ručit celá eurozóna, navrhuje Komise

Komise může určit, ve spolupráci s Evropskou centrální bankou, že některou zemi vážně ohrožuje finanční nestabilita a může jí téměř nařídit nebo veřejně vyzvat k tomu, aby sama požádala o evropskou nebo mezinárodní pomoc.

Už dnes v Řecku působí takzvaná trojka evropských institucí, která Řecku ‚diktuje‘ opatření, která má dělat.

Návrh situaci nepomůže

Dohled Evropské komise nad státními rozpočty podle ekonomického poradce Petra Robejška řešení nepomůže a členské země Unie návrh nepodpoří:

„Vymahatelnost je centrální, není divu, že přichází od prezidenta Evropské komise, který je známý jako osobnost názorově zcela beztvará a snažící se získat co nejvíce moci v současném krizovém kontextu pro Evropskou komisi, ale státy mu ji nedají.“

Podle Robejška nelze stabilizovat eurozónu:

„Aby se zachránilo euro, tak je třeba eurozónu v jejím současném počtu radikálně zmenšit. Každým dnem je nutnost zmenšení stále silnější. My už nemáme vůbec žádný čas a už vůbec nejsme páni toho procesu. Teď už jde jen o to, zachránit, co se dá. A je toho den ode dne méně.“

Pavel Novák, Veronika Sedláčková, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme