EK chce regulovat vybrané finanční instrumenty

Evropská komise hodlá zatočit s některými finančními instrumenty, které podle ní přispívají k destabilizaci finančních trhů. Proto také svolala schůzku evropských regulátorů a zástupců největších bank operujících v Evropě. Tato schůzka by se podle zdrojů agentury Bloomberg mohla uskutečnit už zítra.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze. Ilustrační foto

Peníze. Ilustrační foto | Foto: Fotobanka stock.xchng

Prvním nástrojem, na který se chce komise zaměřit, jsou credit default swapy, tedy jakési pojištění investic například do dluhopisů. Právě ty totiž přispěly k problémům, které nyní řeší Řecko a které ohrožují stabilitu celé eurozóny.

Přehrát

00:00 / 00:00

O připravované regulaci finančních instrumentů mluvil na Rádiu Česko děkan Fakulty financí a účetnictví pražské Vysoké školy ekonomické Petr Dvořák.

Podle nositele Nobelovy ceny za ekonomii Josepha Stiglitze spekulace s credit default swapy přináší mnohem větší rizika než zisky, a je proto nebezpečná. Částečně s tím souhlasí i děkan Fakulty financí a účetnictví pražské Vysoké školy ekonomické Petr Dvořák:

"Do určité míry je to pravda, protože tyto instrumenty dávají jedné straně možnost obrovským způsobem vydělat za relativně malou investici. Když se na to podíváme z pohledu druhé strany, tak ta může na takovém instrumentu za potenciálně malý výnos hodně prodělat."

Dvořák ale jedním dechem dodává, že právě credit default swapy byly dlouhou dobu posuzovány pozitivně v tom smyslu, že umožňují zajištění proti kreditnímu riziku: "Tyto instrumenty nemají jen negativa, oni přinášejí i spoustu pozitiv, akorát je problém v tom, jakým způsobem a v jakém rozsahu s nimi, kdo zachází."

Zákaz nic neřeší

Zákaz těchto instrumentů ale není podle mnoha ekonomů řešením. Kritici podobných zákazů tvrdí, že si trh vždy najde nový způsob, jak finanční nástroj nahradit. S tím souhlasí i děkan Fakulty financí a účetnictví VŠE: "Když budete cokoliv regulovat, tak trh vždycky přijde s něčím jiným, co bude vypadat jinak a bude trochu jiným způsobem konstruováno, ale zase to bude znamenat potenciální rizika."

Dvořák navíc upozorňuje na to, že úplný zákaz není v tomto případě možný: "Spíš si myslím, že by se jednalo o zákaz, kdo by mohl tyto instrumenty používat. Byla by to určitá regulace subjektů."

Mezi další finanční nástroje, které by se mohly stát středem pozornosti regulatorních orgánů, patří další tzv. pákové nástroje. "To jsou podobné nástroje jako credit default swapy, které jsou založeny na tom, že s nízkou počáteční investicí můžete na jedné straně hodně vydělat, ale druhá strana může zase hodně prodělat. Nebezpečí je v tom, že tyto instrumenty můžete, ať už jste jakýkoliv subjekt, sjednávat ve velkém objemu a nepotřebujete k tomu rozsáhlý vstupní kapitál," vysvětluje Dvořák.

Roman Chlupatý, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme