EK chce zpřísnit pravidla pro výrobu a prodej tabákových výrobků. Česko je proti

Zatímco český ministr zdravotnictví Leoš Heger bojuje za prosazení přísného protikuřáckého zákona, Češi v Bruselu naopak tabákové firmy podpoří. Staví se totiž odmítavě k evropské směrnici, která zpřísňuje obchod s tabákovými výrobky a zakazuje prodej některých z nich. Dnes o ní v Lucemburku jednají ministři zdravotnictví EU.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cigarety, kouření, tabák (ilustrační foto)

Cigarety, kouření, tabák (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

„Tabák by měl vypadat a chutnat jako tabák,“ řekl eurokomisař pro zdravotnictví Tonio Borg. Jednotný vzhled krabičky i zákaz cigaret s příchutí má podle komise od kouření odradit nezletilé.

Podle České republiky by si každá země měla pravidla pro výrobu a prodej tabákových výrobků rozhodnout sama. V Evropské unii podle ní neexistuje společná zdravotnická politika.

Ústupky v boji proti kouření zdůvodňují Češi hlavně penězi. Ministr zemědělství Petr Bendl z ODS, který má evropskou tabákovou směrnici v kompetenci, řekl pro Hospodářské noviny, že přehnaná regulace nepřispívá ke snahám o zlepšení ekonomické situace.

Poukazuje na analýzu společnosti Philips Morfia. Podle ní Evropa přijde regulací prodeje cigaret až o 5 miliard eur na daních a o 175 tisíc pracovních míst.

Heger: Kouření se musí omezit

Ministr zdravotnictví Leoš Heger z TOP 09 tak v boji proti kouření zůstal sám. Neuspěl s tím, aby právě on měl evropskou tabákovou směrnici ve své kompetenci. Nejistý je i osud jeho přísného protikuřáckého zákona. I tak ale trvá na svém, že kouření vážně poškozuje zdraví a musí se omezit.

„Je potřeba pracovat dál, protože kouření je pro zdraví velmi škodlivé a kuřákům zkracuje život asi o sedm až osm let,“ říká Heger.

Proti je i Polsko a Slovensko

Evropská komise chce v Evropské unii zakázat cigarety a tabák s příchutěmi a nařídit, aby tři čtvrtiny přední a zadní strany krabičky cigaret pokrývala varování před dopady kouření. Pro přijetí směrnice je nutný souhlas států EU a Evropského parlamentu.

Problémy při projednávání směrnice by mohly dělat ještě minimálně další dvě země - Polsko a Slovensko. I tyto státy by mohly na dnešním summitu hájit co nejmírnější pravidla pro cigarety s příchutí.

Podle údajů Evropské komise ročně v EU na následky kouření zemře kolem 700 000 lidí.

Kouření zabije každý rok 18.000 Češek a Čechů, kouří třetina lidí | Foto: ČTK

Nikola Bojčev, Ondřej Houska, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme