EK: Evropané se budou mít za 10 let výrazně hůř než obyvatelé USA

Životní úroveň lidí v zemích eurozóny bude za 10 let jen na 60 procentech úrovně ve Spojených státech amerických. Předpovídá to Evropská komise. Propad v eurozóně by se přitom výrazně dotkl i Česka, které je na obchodu s blokem zemí se společnou měnou závislé.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Socha Svobody

Socha Svobody | Foto: stock exchange

Rozdíl mezi životní úrovní v eurozóně a ve Spojených státech má být podle Bruselu největší od 60. let minulého století.

Státy eurozóny za Američany podle komise zaostávají hlavně v produktivitě práce a ve využívání moderních technologií, a to už od poloviny 90. let.

Evropané často namítají, že jejich způsob života není na rozdíl od amerického tak orientovaný na výkon, že si více cení volného času.

Statistika ale podle Evropské komise mluví jasně – v roce 2023 bude propast mezi eurozónou a USA jen z jedné třetiny způsobená tím, že ve Spojených státech je v průměru zaměstnáno větší procento populace a lidé pracují víc hodin za rok. Celé dvě třetiny rozdílu bude mít na svědomí nižší produktivita práce Evropanů.

Nedostatečná kvalifikace zaměstnanců

Eurozóna může hrozící propast zmenšit, pokud provede hluboké reformy, jako jsou změny na trhu práce nebo větší podpora vědy a výzkumu. K tomu se přitom politici zavázali už v takzvané Lisabonské strategii před víc než 10 lety. Sliby ale zůstaly hlavně na papíře.

Obrovské rozdíly jsou také mezi jednotlivými evropskými zeměmi. I ty nejvýkonnější ekonomiky ale mají potíže. Podle Frankfurter Allgemeine Zeitung si každá čtvrtá německá firma stěžuje na nízkou kvalifikaci mladých zaměstnanců. Řada z nich má prý problémy s pracovní morálkou nebo s prací v týmu.

V Itálii nebo v Řecku se pak s obtížemi při hledání mladých zaměstnanců s dobrou kvalifikací potýká skoro polovina firem.

Ondřej Houska, krw, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme