EK: Na bankroty si musí banky vydělat samy

Tíha krachů bank už nemá ležet na bedrech daňových poplatníků. Evropská komise přišla s návrhem vytvoření fondů, které by bankroty finančních ústavů zmírnily. Pád několika bank by pak nevyvolal krizi, které Evropa i zbytek světa v nedávné době čelily. Vlády musely zachraňovat banky velkými finančními injekcemi.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská komise

Evropská komise | Foto: Pavel Novák

Předcházet dalším finančním krizím má podle unijní exekutivy mechanismus podpůrných fondů. Do nich by část svých zisků odváděly samy banky.

Podle eurokomisaře pro vnitřní trh Michela Barniera mají mít fondy preventivní charakter. Nemají sloužit k záchraně bank. Peníze v nich mají jen zajistit, že pád finančních ústavů nebude živelný a odehraje se standardním konkursním řízením. Neohrozí tak stabilitu celého finančního sektoru.

Přehrát

00:00 / 00:00

Návrh EK na vytvoření zvláštních fondů na zmírnění dopadů bankrotů bankovních institucí. Téma pro zpravodaje ČRo při EU PAvla Nováka.

Komise zatím nenavrhla, kolik by se do fondů mělo odvádět. Nechce ani budovat jeden panevropský fond. Měl by vzniknout systém 27 národních fondů. Každý stát by si určil, kolik do nich budou banky odvádět. Jde ale o to, koordinovat tyto fondy, aby se zachovala rovnováha na trhu.

Omezení úvěrů?

Bankovní domy a národní banky jsou ale k celému návrhu spíše skeptické, jelikož právě avizované opatření by mělo za následek snížení schopnosti poskytovat úvěry. To potvrzuje i viceguvernér České národní banky Miroslav Singer.

„Myslím si, že je to jedno z opatření, u kterého se zcela nesprávně hledá harmonizace. Jsou země, které měly problém s tím, že jejich bankovní sektor je nadhodnocený a disponují velkými bankovními institucemi. Tyto země se snaží finančním institucím vytvořit takové podmínky, aby se zmenšil sektor financí a zmenšily se samotné bankovní instituce. Není ale žádný důvod, proč by se měly přidávat země, které takové problémy s rozměrem bankovního sektoru nemají.“

Stejného názoru je i náměstek výkonného ředitele České bankovní asociace Jan Matoušek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Náměstek výkonného ředitele České bankovní asociace Jan Matoušek a ekonom Ivan Pilip k unijnímu návrhu nového zdanění bank.

„Záměr EK je nejasný, neboť není zřejmé, jak má být zmíněný fond naplněn, jak bude spravován nebo jaká bude výše daně a kdo bude rozhodovat o příspěvcích, které fond nashromáždí. Zřejmý je pouze fakt, že připravovaný návrh znevýhodní evropské banky na mezinárodním poli. Dále daně nebo poplatky spojené s vytvářením fondu odsají značný objem peněz z bilancí bank, které pak budou chybět na poskytování úvěrů,“ řekl v Ozvěnách dne Matoušek, s tím, že opatření by bylo v přímém rozporu s nastartováním procesu oživení.

I podle ekonoma a bývalého ministra financí a viceprezidenta Evropské investiční banky Ivana Pilipa jde chystané pravidlo tak trochu proti principu.


„V konečném důsledku se stejně plán dotkne daňových poplatníků. Zadarmo nevznikne. Je důležité, aby v Evropě fungovala větší regulace bankovních trhů, respektive aby nebyly sanovány banky, které neuspějí v konkurenci. Proto je avizovaný plán proti logice věci,“ zmínil Pilip v Ozvěnách dne.

Návrhem Komise se bude zabývat červnový summit Unie, rovněž pak nadcházející summit G20.

Pavel Novák, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme