EK navrhla ‚12 hybných pák‘ na podporu jednotného trhu

Volný pohyb zboží, služeb osob a kapitálu. To jsou čtyři základní svobody na jednotném trhu Evropské unie. Tyto výhody se ale ne zcela využívají, protože jim i přes proklamovanou podporu jednotného evropského tržního prostoru brání různé administrativní překážky, nebo propastné rozdíly v právních předpisech v členských státech. Má se to ale změnit. Evropská komise dnes navrhla, ve kterých dvanácti oblastech je třeba nejvíce zasáhnout a předložila už první dokumenty, které mají fungování společného trhu posílit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropský komisař pro vnitřní trh Michel Barnier

Evropský komisař pro vnitřní trh Michel Barnier | Zdroj: ČTK

„Jednotný evropský trh existuje od roku 1992 a bylo mnoho idejí, jak bude fungovat. Část z nich ale zůstala pouze na papíře. Podniky také vnímají jednotný trh spíše jako prostor řady omezení než nějakých velkých příležitostí. Existuje totiž mnoho předpisů, které se stát od státu liší. Přetrvávají také různé požadavky na kvalifikaci pracovníků, existuje různá ochrana duševního vlastnictví. Spotřebitelé si zatím rozmýšlejí, jestli si koupit něco v jiném státě, protože ne všude jsou stejná reklamační práva,“ vysvětluje bruselský zpravodaj Českého rozhlasu Pavel Novák, kde vidí Evropská komise největší chyby.

Přehrát

00:00 / 00:00

O plánovaných opatřeních Evropské komise mluvil na radiožurnálu bruselský zpravodaj Českého rozhlasu Pavel Novák

Proto Evropská komise navrhla ‚12 hybných pák‘, kterými chce fungování trhu zjednodušit a otevřít ho více lidem a podnikům. Jde například o posílení mobility na pracovním trhu, zjednodušení uznávání profesních osvědčení, kvalifikací, diplomů.

Bolavým místem jednotného trhu je také velký rozdíl v daňových předpisech. Evropská komise chce postupně daně harmonizovat. Dnes například navrhla změny ve zdanění energií. Chce upřednostňovat, nebo alespoň neznevýhodňovat ta paliva, která jsou efektivnější a produkují méně oxidu uhličitého.

Evropská komise by chtěla mít schválené nové směrnice a nařízení do konce roku 2012. Do tohoto data by to měla odsouhlasit jak rada členských zemí, tak Evropský parlament.

I když se to podaří a stihne, v některých případech budou platit přechodná období pro překlopení směrnic do národních zákonů.

Pavel Novák, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme