EK navrhne zpřísnění podmínek pro podmořskou těžbu ropy

Evropská komise příští rok navrhne zpřísnění podmínek, za jakých budou poskytovány licence na podmořskou těžbu ropy a zemního plynu. Zajištění bezpečnosti takové těžby označuje komise za závažný problém. V Bruselu to oznámil eurokomisař pro energetiku Günther Oettinger.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská komise

Evropská komise | Foto: Pavel Novák

Eurokomisař už v červenci navrhl dočasný zákaz těžby. Měl platit tak dlouho, dokud se nevyšetří příčiny dubnové havárie ropné plošiny pronajaté společností British Petroleum v Mexickém zálivu. Evropský parlament ale návrh nepodpořil.

Zákaz hlubokomořské těžby už zrušily i Spojené státy. Bílý dům ho vyhlásil na jaře, po ropné havárii v Mexickém zálivu. Podle mluvčího Bílého domu mají do budoucna podobným haváriím zabránit správně nastavená pravidla a bezpečnostní pojistky.

Přehrát

00:00 / 00:00

O hlubokomořské těžbě ropy mluvil analytik společnosti Colosseum Petr Čermák na Rádiu Česko

Předtím, než teď budou naftařské společnosti moct těžbu obnovit, musejí splnit přísnější podmínky pro vydání licencí, a to bude podle očekávání trvat přinejmenším dva týdny.

Pokud jde o Evropu, význam podmořské těžby ropy se v současnosti snižuje s tím, jak se podmořské zásoby postupně vyčerpávají.

„Nejdůležitější z hlediska těžby je ropa určitě pro Velkou Británii, a proto také když se podíváme na tu debatu, která se vedla v Evropě, není se čemu divit, že to byla Velká Británie, která se netvářila zrovna nadšeně z návrhů na zastavení podmořské těžby,“ poznamenal na Rádiu Česko analytik společnosti Colosseum Petr Čermák.

Případné moratorium, pokud by k němu EU přistoupila, což se ale podle Čermáka nezdá pravděpodobné, by se nevztahovalo na Norsko, které není členem Unie. Právě tato země ale je z hlediska těžby významným celosvětovým hráčem a celá její ekonomika je na těžbě ropy postavena.

Dočasný zákaz podmořské těžby ve Spojených státech byl podle Petra Čermáka hlavně politickým rozhodnutím Obamovy administrativy. Neměl prý ale šanci dlouhodobě vydržet, neboť Amerika je největším spotřebitelem ropy na světě a z velké části závislá na dovozech.

„Nicméně pozitivní vliv to pravděpodobně mělo, obzvláště v oblasti bezpečnosti těžby, kdy úřady zvýšily onu laťku a budou po ropných firmách požadovat při udělování licencí splnění mnohem přísnějších podmínek,“ dodal Čermák.

Václav Sochor, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme