EK navrhuje srovnat zdanění benzínu a nafty na stejnou úroveň

Evropská komise přišla s návrhem zvýhodnit paliva ekologická a více daňově zatížit ta neefektivní a produkující hodně skleníkových plynů. Domácnosti by to mohlo nutit k přechodu na ekologičtější formy vytápění a řidiče třeba k přesedlání z dieselů na benzínová a hybridní auta.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tankování pohonných hmot

Tankování pohonných hmot | Foto: Fotobanka stock.xchng

Daň uvalená na energetické suroviny by se už nadále neměla odvíjet od kvantity paliva. Má záviset na množství jím vyprodukovaného oxidu uhličitého a také na jeho energetické výkonnosti měřené v gigajoulech.

Evropská komise chce odstranit paradoxy, kdy například uhlí produkující hodně emisí je zatížené nízkou daní, zatímco biopaliva takovou výhodu často nemají.

Také u motorové nafty uplatňuje většina zemí nižší sazbu daně než u benzínu. Tuto nerovnováhu navrhuje Evropská komise odstranit.

Neznamená to ale, že by daň byla ve všech zemích stejná. Harmonizované by byly jen minimální sazby. Daní z elektřiny se návrh Komise netýká.

I po případném schválení změn členskými zeměmi a Evropským parlamentem by měly státy deset let na to své daňové předpisy směrnici přizpůsobit.

Pavel Novák, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme