EK navrhuje zavést bankovní unii a vydání společných evropských dluhopisů

Evropská komise navrhuje zavést bankovní unii, společné eurobondy a také přímou rekapitalizaci bank ze záchranného fondu ESM.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská komise

Evropská komise | Foto: Pavel Novák

Bankovní unie by podle vedoucího Evropské kanceláře České spořitelny Petra Zahradníka předpokládala vyřešení jednoho poměrně výrazného sporu.

Banky na jedné straně mohou používat v rámci takzvaného evropského pasu svoje produkty a poskytovat své služby napříč členskými státy bezu ohledu na hranice. Nicméně za regulaci, dohled a následky zodpovídají jednotlivé národní státy tak, jak jsou banky u národních států licencovány.

Zejména za předpokladu, že je banka panevropskou bankou, by případný daňový poplatní země, ve které je banka registrována, mohl nést veškeré následky za to, že dotyčná banka provádí rizikové operace v úplně jiné části Evropské unie.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Světa o osmé byl vedoucí Evropské kanceláře České spořitelny Petr Zahradník

„Bankovní unie ale rozhodně nevyřeší stávající krizi. Může přispět k tomu, že při případné příští krizi to bude jiné, ale nynější krizi nevyřeší,“ říká Zahradník.

Neoficiálně se spekuluje o další možnosti - udělit záchrannému valu bankovní licenci nebo výrazně navýšit kapitál Evropské investiční banky.

„Euroval jako takový má omezenou dobu svého trvání. Z důvodu toho, aby v době svého vzniku fungoval rychle, tak jeho právní status je trochu problematický, protože je to v podstatě soukromá právnická osoba. Myslím si, že udělit mu bankovní licenci je spíše formální záležitost. I subjekt s bankovní licencí může dopadnout dobře a současně nikoli. Nemyslím si, že toto je řešení,“ říká Zahradník a pokračuje:

„S navýšením dalších prostředků se automaticky počítá právě v rámci stabilního evropského záchranného mechanismu, ale je to opět spíše řešení důsledků. Není to řešení toho, že problémové země se stanou fiskálně solventními a jejich ekonomiky začnou fungovat.“

Zahradník by nebyl proti eurobondům, ale ne v současné době:

„Nebyl bych proti eurobondům jako takovým, ale byl bych velmi proti nim v současné době. Já mám pocit, že takto revoluční nástroj je zapotřebí řešit nebo zavádět v situaci, kdy je hospodářství uklizené a kdy na to jsou účastníci připraveni. V čase, kdy riziková prémie Řecka je sedmnáctkrát nebo osmnáctkrát vyšší než riziková prémie Německa, tak si myslím, že není úplně nejvhodnější čas na zavádění eurobondů,“ dodává Zahradník.

Řecko a Španělsko stahují evropské trhy stále hlouběji. Investoři s napětím sledují, zda se podaří stabilizovat španělské banky a především obsluhu veřejného dluhu. Jeho obsluha je velmi blízko úrovni, které jsou dlouhodobě neudržitelné. Výnos desetiletých státních dluhopisů přesáhl hranici 6,6 procenta a je nejvýše od začátku roku.

Barbora Kreuzerová, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme