EK obvinila Google ze zneužívání postavení na trhu. Hrozí mu miliardová pokuta

Evropská komise obvinila společnost Google ze zneužívání dominantního postavení na trhu. Porušuje podle ní pravidla při používání operačního systému Android pro mobilní telefony. Firmě teď hrozí pokuta až ve výši zhruba sedmi miliard dolarů, tedy asi 160 miliard korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská komise

Evropská komise | Foto: Audiovisual service EU

„Komise chce chránit práva spotřebitelů a dalších firem na trhu,“ řekla eurokomisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová.

Google práva údajně porušil tím, že výrobce chytrých telefonů s jeho operačním systémem Android nutil zároveň instalovat svůj internetový prohlížeč Chrome a nastavit Google jako výchozí vyhledávač.

Podle obvinění dokonce některé z nich k těmto krokům motivuje i různými finančními výhodami.

„Firmy s dominantním postavením mají povinnost ho nezneužívat tím, že omezují svou konkurenci,“ upozornila Margrethe Vestagerová.

Podle komise se musí Google chovat zodpovědněji než jiné firmy, protože systém Android používá víc než 80 procent všech chytrých telefonů na světě.

Další spor s EK

Firmě hrozí pokuta ve výši zhruba sedmi miliard dolarů, tedy asi 160 miliard korun. Podle platných pravidel totiž může částka dosáhnout až 10 procent obratu firmy

Pravděpodobně by ale tak vysoká nebyla ani v případě, že by Google prohrál. Spor by navíc mohl skončit i dohodou. Společnost už ve svém prvním prohlášení uvedla, že se těší na spolupráci s Evropskou komisí a na to, že jí předvede fungování svého systému Android.

Google už teď čelí obvinění EK z toho, že neposkytuje vždy ty nejpřesnější výsledky. Uživatelům bez ohledu na relevanci údajně nabízí přednostně své služby nebo jeho dceřiných firem.

I to by mohlo být zneužitím dominantního postavení, protože vyhledávač Googlu má na trhu podíl asi 70 procent. Tento případ začal už v roce 2010.

Google | Foto: Český rozhlas

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme