EK plánuje revoluci v rozpočtových pravidlech

Evropská komise chystá revoluci v rozdělování peněz. Návrh nových rozpočtových pravidel, který komise předloží v listopadu, totiž počítá s výrazným omezením výdajů na zemědělství. Namísto toho by unijní kasa měla začít od roku 2013 mnohem výrazněji podporovat oblasti energetiky, ekologicky čistých technologií a inovací. Vyplývá to z rozpracovaného návrhu rozpočtových pravidel, který získala agentura Reuters.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská komise

Evropská komise | Foto: Magdaléna Trusinová

Zjednodušit, zprůhlednit a přeorientovat na moderní odvětví a trendy - to jsou podle Reuters revoluční změny, které chystá Evropská komise.

Analytik České spořitelny Jan Jedlička je přesvědčen, že takové změny by Evropě a její ekonomice prospěly. Řekl to v rozhovoru pro Rádio Česko.

"Evropský rozpočet vykazuje řadu nedostatků. Jedním z nich je právě netransparentnost, dalším pak to, že ne všem státům je měřeno stejným metrem. Některé státy si v historii vydobyly některé výdobytky, které jim jsou poskytované na úkor ostatních."

Přehrát

00:00 / 00:00

O návrhu nových rozpočtových pravidel EU hovořil analytik Jan Jedlička na Rádiu Česko

Česká republika by podle nových pravidel zřejmě přišla o některé dotace, respektive by asi musela do unijní kasy více přispívat.

V tom Jan Jedlička zásadní problém nevidí. Česko se podle něj stejně musí připravit na to, že dotací z EU bude v příštích letech méně - s tím, jak se budeme ekonomicky přibližovat průměru unie.

"Největší část dotací pro Českou republiku plyne právě z takzvaných strukturálních fondů a kohezního fondu, což jsou více méně peníze určené právě na dohánění těch slabších regionů, na podporu jejich ekonomické výkonnosti."

"Takže to, že Česká republika ty dotace bude nejspíše ztrácet, bude z určitého pohledu i dobře, protože to bude důkaz toho, že Česká republika je na tom ekonomicky lépe," vysvětlil.

Analytik Jedlička také upozornil, že jakákoli snaha EK omezit dotace do zemědělství určitě vyvolá odpor Francie a Polska, které patří mezi jejich největší příjemce.

"To, že Evropská komise nyní něco velice progresivního a kladného navrhuje, ještě neznamená, že to skutečně takto vstoupí v platnost," dodal s tím, že o výsledné podobě zamýšlených změn nakonec rozhodne Evropský parlament a členské státy unie.

Marika Táborská, Tomáš Pavlíček, Roman Chlupatý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme