EK předpovídá unijní ekonomice na letošek propad o téměř dvě procenta

Evropa má před sebou rok těžkých hospodářských problémů. Evropská komise dnes zveřejnila ekonomické odhady na rok 2009 a 2010, podle nichž se hospodářství sedmadvacítky letos popadne v průměru o 1,8 procenta. Předchozí odhad z loňského podzimu přitom předpokládal růst unijního HDP o 0,2 procenta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sídlo Evropské komise

Sídlo Evropské komise | Foto: Vít Pohanka | Zdroj: Český rozhlas

"Tento hospodářský propad je výsledek dopadu zesílené finanční krize na reálnou ekonomiku," uvedla dnes Evropská komise.

Dopady krize potvrzují už čísla za loňský rok. Podle odhadů zpomalil růst HDP v Unii na jedno procento z předchozích téměř tří procent v roce 2007.

Oživení hospodářské aktivity má podle komisaře pro hospodářské a finanční záležitosti Joaquína Almunii nastat v roce 2010. "Na dně se ocitneme v prvním čtvrtletí letošního roku. Od třetího čtvrtletí očekáváme oživení, byť jen postupné a mírné," řekl Almunia. V příštím roce by podle něj měla celá unijní ekonomika vzrůst o 0,5 procenta.

České republice Evropská komise předpovídá pro rok 2009 zpomalení růstu na 1,7 procenta. V tomto pohledu ještě patříme k úspěšnějším zemím - například Lotyše čeká propad HDP o skoro sedm procent. Nejlépe se naopak bude dařit Slovensku, kde má ekonomika vzrůst letos o 2,7 procenta.

Almunia zdůraznil, že pokud začne bankovní sektor standardně poskytovat úvěry, situace se může zlepšit rychleji. Existuje ale i opačný scénář. "Hospodářství může utrpět ještě víc než očekáváme. Jsme vystaveni nebezpečí ostrých výkyvů směnných kurzů a protekcionismu, což může způsobit další problémy," upozornil komisař.

Brusel očekává v souvislosti s hospodářskou krizí také růst nezaměstnanosti. Rodinám s nízkými příjmy se ale na druhou stranu uleví díky velmi nízké inflaci.

Martin Hromádka, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme