EK představí návrh na zavedení minimální mzdy v unii

Evropská komise dnes hodlá zveřejnit návrh na zavedení minimální mzdy v EU. V některých členských zemích, například v Německu, totiž nejnižší přípustná odměna za práci neexistuje. V jiných je zase příliš nízká.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská komise

Evropská komise | Foto: Pavel Novák

Podle statistik Evropské komise se totiž více než osm procent Evropanů, kteří mají placené zaměstnání, ocitne pod hranicí chudoby.

Podle europoslance za sociální demokracii Jiřího Havla je ale návrh na zavedení celoevropské minimální mzdy stále ve fázi zrodu.

„Celá ta myšlenka je v rámci Evropské unie poměrně kontroverzní. Na straně jedné je tu tlak na sjednocení standardů, je tu tlak na vyspravení rozpočtů, což je také důležitý motiv v této věci.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O celoevropské minimální mzdě mluvil ve Světě o deváté europoslanec za ČSSD Jiří Havel

„Ale určitě uslyšíme v tuto chvíli spoustu námitek, které budou říkat: Je tu zásada subsidiarity, je to něco, co by měly určovat národní státy. Já očekávám, že dojde k odstartování další etapy diskuze, nic víc,“ uvedl europoslanec Havel ve Světě o deváté.

Ani v případě, že komise návrh skutečně prosadí, nebudou zřejmě moci zaměstnanci v různých zemích unie počítat s tím, že jim bude garantována stejně vysoká minimální odměna za práci.

„Zatím ty úvahy, tak jak se linuly v minulých letech, vycházely z toho, že to by bylo určeno procentem z nějaké průměrné mzdy, která je v příslušném státě. To znamená, že by to respektovalo příslušnou mzdovou hladinu; není představa, že by se to určilo stejně v eurech pro všechny,“ přiblížil úvahy o unijní minimální mzdě Havel.

Sám europoslanec vidí přínos institutu minimální mzdy nejenom pro zaměstnance, ale hlavně pro veřejné rozpočty jednotlivých států.

„Ta faktická výhoda je právě pro ty rozpočty a sociální fondy, protože tam, kde není minimální mzda, dochází k obrovskému zneužívání, schovávání se za malé mzdy před berním úřadem, schovávání se před odvody na sociální a zdravotní pojištění. To znamená, že to jsou vlastně jedny z nejčastějších forem daňových úniků,“ poznamenal Jiří Havel.

mta, Karolína Koubová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme