EK: Řecko přerušilo jednání v okamžiku, kdy byla dohoda velmi blízko

Řecko podle Evropské komise odešlo minulý týden od jednání o podmínkách další půjčky v okamžiku, kdy obě strany dělily už jen minimální rozpory. Na uzavřené schůzce s vybranými europoslanci to podle serveru Politico řekl předseda komise Jean-Claude Juncker. Věřitelé se prý s Řeckem dohadovali už jen o úsporách v hodnotě 60 milionů eur.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker okomentoval situaci Řecka

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker okomentoval situaci Řecka | Zdroj: Reuters

Řečtí vyjednavači se ovšem podle Junckera uprostřed schůzky z ničeho nic zvedli a odjeli do Atén.

Dozvěděli se totiž, že řecký premiér Alexis Tsipras další jednání s věřiteli odmítl a místo toho na neděli vyhlásil referendum.

Junckerův mluvčí Margaritis Schinas potvrdil, že dohoda byla velmi blízko, odmítl nicméně komentovat přesný rozdíl, který obě strany dělil.

Věřitelé navíc tvrdí, že Tsipras národu v referendu nepředkládá poslední verzi jejich požadavků na další úspory. Skutečný návrh byl prý k Řecku vstřícnější.

Kdo vlastní řecký dluh | Foto: ČTK

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme