EK schválila zostření pravidel pro ratingové agentury, pravice je proti

Ratingové agentury mají podle návrhu Evropské komise podléhat přísnějším pravidlům. Návrh na jejich zostření schválila Evropská komise. Při jednání poslanců Evropského parlamentu ve Štrasburku ho prezentoval komisař pro vnitřní trh a finanční služby Michel Barnier.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Michel Barnier ve Štrasburku

Michel Barnier ve Štrasburku | Zdroj: Reuters

Evropská komise chce snížit závislost investorů na hodnoceních ratingových agentur.

Přehrát

00:00 / 00:00

O schválení návrhu na regulaci ratingových agentur mluvil přímo ze Štrasburku zpravodaj ČRo Pavel Novák

Žádá větší konkurenci hodnotitelů úvěrové způsobilosti a také omezení střetu zájmů agentur a investorských skupin. Spoluvlastníky agentur totiž často bývají právě banky.

Chceme také větší průhlednost hodnocení, prohlásil komisař Barnier. Hodnotící zpráva by měla být použitelná pro všechny investory, a měla by odhalit, jak agentura ke svému závěru došla.

ČTĚTE TAKÉ: Evropský parlament omezil spekulace se státními dluhopisy

Ačkoli druhá největší politická frakce v europarlamentu, evropští sociální demokraté, žádala vytvoření na investorech nezávislé evropské ratingové agentury, Evropská komise s takovým návrhem nepřišla.

Původně ale takový krok zvažovala. Nezávislost evropské ratingové agentury by se ale dala zpochybnit tím, že jejím zřizovatelem by byly státy, které by sama potom hodnotila.

Levice s návrhem souhlasí, proti jsou konzervativci

Návrh Evropské komise na regulaci ratingových agentur má své zastánce i odpůrce. Pro je především evropská levice. Poslanec z české delegace ve frakci socialistů a demokratů Jiří Havel je pro větší regulaci, aby agentury cítily odpovědnost za svá hodnocení, která mohou v případě nepodloženosti způsobit státům škodu.

„Ratingové agentury mají minimální odpovědnost. Když by regulace nějakou odpovědnost zavedla, například to, že by ratingové agentury v určitých případech bylo možné žalovat za to, že dodaly špatná data, že se dlouhodobě mýlily z hlediska jejich práce, a že opravdu udělaly chybu, tak to si myslím, že by bylo určitě užitečné,“ řekl Havel.

Přehrát

00:00 / 00:00

Přímo ze Štrasburku se ve večerních Ozvěnách dne přihlásil zpravodaj ČRo při evropských institucích Pavel Novák

Proti zvášené regulaci se postavila například frakce evropských konzervatistů a reformistů, jejíž členem jsou i česká ODS.

„Já se domnívám, že není další regulace potřeba. Ratingové agentury jsou dostatečně dobře regulovány, alespoň po mém soudu, a to, že ratingové agentury vydávají svá svědectví o stavu veřejných rozpočtů, je prostě jejich práce. Veřejné rozpočty se mají prostě zařídit tak, aby se do sporů s ratingovými agenturami vůbec nedostaly," uvedl poslanec za ODS Ivo Strejček a dodal:

„Ratingové agentury nejsou těmi, kteří vytvářeli dluhy, nejsou těmi, kteří dluhy zatajovali, nejsou těmi, kteří o dluzích lhali. Ratingové agentury k nim vydaly svá stanoviska, a myslím, že tohle by bylo poctivé, kdyby i Evropská komise přiznala."

Pavel Novák, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme