EK varovala Bělorusko s Ruskem před přerušením dodávek plynu

Spor o cenu plynu mezi Ruskem a Běloruskem se zatím odběratelů v Evropské unii výrazně nedotkl. Snížení dodávek ale může zasáhnout Litvu, Polsko a Německo. Unie proto upozornila Moskvu i Minsk, aby dodržely své závazky vůči západním zákazníkům.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská komise

Evropská komise | Foto: Audiovisual service EU

Eurokomisař pro energetiku Günter Oettinger telefonoval jak ruskému ministrovi energetiky Sergeji Šmatkovi, tak běloruskému vicepremiérovi Vladimíru Semaškovi. Upozornil je na jejich povinnosti jako smluvních dodavatelů plynu.

„Evropa se nesmí stát rukojmím v tomto sporu. Je to záležitost mezi Ruskem a Běloruskem. Evropská komise očekává, že spor nezasáhne plynulost dodávek do členských zemí Unie,“ citovala sdělení eurokomisaře oběma ministrům jeho mluvčí Marlene Holznerová.

Günter Oettinger chtěl také znát další plány Minsku, jestli se opravdu chystá zastavit veškerý tranzit plynu, jak pohrozil. Nedostal ale od běloruského ministra žádnou odpověď.

Ruský monopolní vývozce zemního plynu Gazprom snížil dodávky suroviny do Běloruska o 60 procent. Důvodem je údajně dosud neuhrazený dluh Běloruska ve výši 192 milionů dolarů. Moskva tvrdí, že Minsk platí nadále v cenách roku 2009, ty ale Gazprom v letošním roce zvýšil.

Běloruští představitelé několikrát uvedli, že jsou dlužnou částku ochotni zaplatit, zároveň ale po Gazpromu žádají doplacení peněz za transport plynu do západní Evropy.

Česka se spor netýká

Podle zvláštního velvyslance České republiky pro energetickou bezpečnost Václava Bartušky spor mezi Moskvou a Minskem poškozuje hlavně Bělorusko:

„Dopad na Evropskou unii je v tuto chvíli zatím malý. Pokud by Bělorusko chtělo vzdorovat déle, což neočekávám, tak by to pocítilo především Polsko a Německo. Pro nás by to zatím nic neznamenalo.“

Také podle mluvčího společnosti RWE Transgas Martina Chalupského se vyhrocená situace v Bělorusku Česka nedotkne. K nám vede totiž jiná větev plynovodu přes Ukrajinu a Slovensko.

Pavel Novák, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme