EK vyzvala USA k větší zodpovědnosti při řešení finanční krize

Nepřijetí zákona na záchranu americké ekonomiky Sněmovnou reprezentantů je pro Evropskou komisi zklamáním. Zákon počítal s pomocí ve výši 700 miliard dolarů pro americký finanční systém.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlajky Evropské unie

Vlajky Evropské unie | Foto: Evropská komise

"Spojené státy musejí ukázat rozhodný postoj v zájmu vlastní země i v zájmu světa. Říká se v reakci Evropské komise na nepřijetí opatření pro ozdravení americké ekonomiky dolní komorou Kongresu. Neklid na finančních trzích, kterému teď čelíme, vznikl ve Spojených státech a stal se problémem globálním," tlumočil stanovisko Evropské komise její mluvčí Johannes Laitenberger.

"Spojené státy mají v této situaci zvláštní zodpovědnost. Komise očekává, že potřebná rozhodnutí přijmou brzy." Leitenberger také připomněl, že evropské státy spolupracují na řešení nastalé situace.

Francouzské předsednictví Unie svolává konferenci o dopadech globální finanční krize. Mluvčí komise také uvedl příklad spojení sil několika států při řešení problémů belgicko- nizozemské banky Fortis nebo belgicko- francouzské společnosti Dexia. Obě dostaly finanční injekci v řádech několika miliard eur.

Milan Kopp, Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme