EK zaostřila na padělky a způsob jejich pronikání na unijní trh

Evropská komise zveřejní zprávu o množství a druhu padělaného zboží zadrženého na vnějších hranicích Unie. Podle Europolu se ročně v celém světě prodají padělky za asi 200 miliard korun. Některé, jako třeba kosmetika nebo léky, mohou být i velmi nebezpečné pro lidské zdraví.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská komise

Evropská komise | Foto: Pavel Novák

Statistické údaje Evropské komise mají odhalit jaké zboží, odkud a jakými cestami se nejčastěji dostává na trh Unie. Jde především o výrobky zadržené celními orgány na vnějších hranicích sedmadvacítky.

Některé zboží, jako například napodobeniny potravin buď vůbec nepoživatelné, nebo se změněnou recepturou, padělané léky, kosmetika nebo hračky přitom mohou představovat vážné zdravotní riziko pro spotřebitele. Zákazníci se ale často nechávají zlákat jejich výrazně nižší cenou.

Při prezentaci zprávy o zadržených padělcích a pirátských nahrávkách pravděpodobně komise upozorní i na to, že koupí nelegálních kopií audio, video nebo datových nahrávek na jakýchkoli nosičích se i sám zákazník také podílí na krádeži a porušování autorských práv.

Milan Kopp, Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme