EK znepokojuje německá role v prodeji Opelu firmě Magna

Evropská komise možná prověří prodej majoritní části automobilky Opel kanadské firmě Magna a ruské bance Sberbank. Slibuje zásah, pokud při prodeji došlo k porušení pravidel hospodářské soutěže.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

U vrátnice do Opelu

U vrátnice do Opelu | Foto: Jiří Hošek

Hlavní vyjednavač dohody za firmy General Motors totiž při oznámení prodeje předpověděl postupné uzavření továren ve španělské Zaragoze a belgických Antverpách.

Eurokomisařka pro hospodářskou soutěž Neelie Kroes řekla vlámskému finančnímu deníku De Tijd, že je dohodou o prodeji části Opelu velmi znepokojená.

Podle ní je třeba členské státy Unie chránit před obchody ve stylu koňských handlířů. "Pokud se udělalo něco proti pravidlům, zasáhneme." řekla eurokomisařka deníku.

Belgická vláda chce od Evropské komise prošetření transakce, protože se domnívá, že se Německo snaží chránit hlavně továrny Opelu na svém území.

Kris Peeters, premiér regionální vlády Vlámska, kde je továrna Opelu v Antverpách, označil dohodu o prodeji automobilky za politickou. Má dodat body kancléřce Merkelové necelé 3 týdny před volbami.

V továrně v Antverpách může přijít o práci 2600 lidí. Další tisíce pracovních míst jsou v ohrožení v subdodavatelských firmách.

Pavel Novák, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme