EK zruší předpisy pro vzhled ovoce a zeleniny

Ovoce a zelenina prodávané v Evropské unii už nebudou muset mít předpisový tvar. Evropská komise se rozhodla zrušit 20 let staré normy, které říkaly, jak má který plod vypadat. Od 1. července příštího roku se tak mohou na pultech objevit i mrkev, hlávkové zelí, nebo třeba švestky neobvyklých tvarů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

zelenina

zelenina | Foto: Comstock Images

"Tohle je šťastný den pro křivé okurky a hrbolatou mrkev," prohlásil mluvčí eurokomisařky pro zemědělství Michael Mann. Evropská komise se totiž rozhodla zjednodušit unijní předpisy a zrušit normy určující správný vzhled 26 druhů ovoce a zeleniny.

Zakroucený pórek, žampion připomínající cyklistické sedlo, meruňka spíš podlouhlá, než kulatá. I takové ovoce a zelenina se mohou už příští léto zase objevit v prodejnách. U 10 druhů ještě celounijní normy budou platit.

Týká se to například jablek, hrušek, jahod, broskví, citrusů a rajčat. I v tomto případě se ale mohou vedle předpisových prodávat i ty méně zdařilé plody. V obchodě se ale musejí vystavovat odděleně a musí u nich být cedulka, že jde o zboží určené k dalšímu zpracování.

Milan Kopp, Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme