Ekologické zákony se od ledna zpřísní. Za škody bude vždy platit znečišťovatel

Od ledna začnou platit přísnější ekologická pravidla. Dají se shrnout pod heslem: za ekologickou škodu bude odpovídat znečišťovatel a bude ji také celou platit. To je pro podniky zásadní novinka. Zásada „znečišťovatel platí" funguje po celé Evropské unii.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tovární komíny

Tovární komíny | Foto: Comstock Images

Podle zákona číslo 167/2008 musí podnikatelé od Nového roku zaplatit ekologickou újmu, kterou mohou svým podnikáním způsobit, ale musí také případně uhradit předpokládané náklady na její odstranění.

Podstatné je, že podnikatel bude také muset příslušnému orgánu prokázat způsob finančního krytí své odpovědnosti za škody.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak se od ledna zpřísní ekologické zákony, vysvětluje redaktorka Jitka Hanžlová

Zákon říká, že jde nejen o ekologické škody způsobené únikem znečišťujících látek, ale také o náhradu újmy nárokované státem na chráněných druzích volně žijících živočichů či planě rostoucích rostlin, podzemních nebo povrchových vodách a půdě, stejně jako o náhrady škod na životě, zdraví a věcech třetích osob. A kromě toho je podnikatel povinen předcházet vzniku ekologické újmy.

To vše se přitom nemusí týkat jen velkých chemiček, ale třeba i malého zemědělce. Například v roce 2008 si na severu Moravy všimli rybáři, že uhynuli raci. A přišlo se na to, že v zemědělském družstvu někdo pořádně neutáhl ventil v postřikovači, protože už měl pracovní přestávku.

Směs pesticidů přetekla zpět do dávkovací nádrže stroje, odtud na nezpevněný terén a dál do dešťové kanalizace. Pesticidy se dostaly do potoka a kudy tekly, tudy zabíjely vodní živočichy. Škoda dosáhla několikamilionové částky.

Firmy se mohou proti škodám pojistit

Zemědělci na Slovensku zase měli smůlu v tom, že na trubce, kterou běžně přečerpávali naftu a také ji předpisově kontrolovali, byla ze spodní strany malá prasklinka. Během pouhých pár hodin nafta protekla do 400 metrů vzdáleného rybníka. Všimli si toho včas, ale nástup hasičů a sanační společnosti stál i bez velkých ekologických škod kolem devíti milionů korun.

Proti tak velkým nákladům existují různé druhy pojištění, a to dokonce přímo na ekologické škody. Nabízí ho například Allianz pojišťovna, Česká pojišťovna nebo AIG. Může být i součástí pojišťění za škody, vyplatí se ale ujistit se, zda se skutečně vztahuje i na tyto ekologické případy.

Jitka Hanžlová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme