Ekologických zemědělců přibývá, stále je jich ale málo

Biopotraviny už bezpečně zakotvily na jídelníčku mnoha českých spotřebitelů, ačkoli jsou stále k dostání mnohdy za mnohem vyšší ceny než jejich ekvivalenty z řad obyčejných potravin. Dnes na akci České agrární komory vystoupili tuzemští výrobci biopotravin, kteří se už dlouho snaží prosadit se na českém potravinářském trhu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Farmářské trhy

Farmářské trhy | Foto: Ivana Veselková | Zdroj: Český rozhlas

Výrobců na domácím trhu je čím dál víc a podle Toma Vaclavíka ze serveru Bio-Info by to mohlo mít efekt na zlevnění domácích bioproduktů. Podle majitele biofarmy Josefa Sklenáře to ale příliš reálné v současnosti není.

„S ohledem na to, jak nyní vypadají ceny obilí, bych to moc nepředpokládal. Pouze za stavu, že jednotliví zpracovatelé budou svůj objem zvyšovat a tím pádem se jim budou snižovat režijní náklady. Pak by mohlo teoreticky dojít k tomu, že by biopotraviny mohly být levnější než v současnosti, ale osobně to nepředpokládám“ vysvětlil na Rádiu Česko.

Přehrát

00:00 / 00:00

biofarma.mp3

Dodal, že ekologické zemědělství trpí také tím, že bio farmářů je stále nedostatek. „A právě tam dochází k tomu, že ledacos musíme přikupovat i do svých výrobků ze zahraničí. Například biokoření a podobně, protože tady to není schopen nikdo udělat,“ řekl.

Důležité podle něj ale je, že ekologičtí zemědělci jsou narozdíl od ostatních zemědělců jednotní. „Jsme takovou světlou výjimkou. Víme, že zemědělství je rozpolcené mezi takzvané soukromníky a takzvané družstevníky a my biozemědělci táhneme za jeden provaz. Máme proto i svůj svaz i odbytovou organizaci, takže tam se nám daří společně spolupracovat,“ uvedl.

Regionální potravina

Ministerstvo zemědělství chce více podporovat produkci kvalitních domácích potravin pomocí značky Regionální potravina a letos rozšiřuje počet kategorií do nichž můžou být výrobky přihlášeny. A jak uvedl Sklenář, značku používají také ekologičtí zemědělci.

„My jsme dva roky přihlášeni do regionální značky Vysočina, jezdíme na farmářské trhy. Ekologičtí zemědělci jsou v tomto směru podstatně lépe vybaveni. Od začátku své existence se musí snažit finalizovat svoji výrobu, protože ze strany konvenčních zpracovatelů o to nebyl v prvopočátcích zájem,“ přiblížil.

Zdůraznil, že ekologické zemědělství bude podle něj v budoucnu nositelem inovativních prvků. „Které budou řešit řadu problémů, se kterými se dnes potýká konvenční zemědělství a vůbec planeta jako taková,“ dodal.

Katarína Brezovská, Václav Sochor Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme