Ekonom Benda: Lidé se musí naučit odkládat peníze na stáří

Poslanci vetovali snahy senátorů a prezidentovi posílají k podpisu klíčovou část malé důchodové reformy. Ta počítá s pozdějším odchodem do důchodu a s tím, že se výpočet penzí změní ve prospěch lidí s vyššími příjmy. Současně poslanci také schválili reformy ve zdravotnictví. Napříště tak pobyt v nemocnici podraží. Zároveň by mělo být možné si připlatit za nadstandard. Reformní snahy jsou podle ekonoma Vojtěcha Bendy z ING Commercial Banking posunem dopředu, i když ne úplným ideálem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

důchodci, senioři

důchodci, senioři | Foto: Ministerstvo vnitra ČR

„Ideálu nelze dosáhnout, ale je to posun k tomu, aby se do budoucna snížilo tempo prohlubování deficitu penzijního systému. Není to samospásná záležitost. Jedná se o parametrickou změnu odchodu důchodového věku. Důchodový systém, je třeba doplnit o další věci, o kterých vláda ví - o druhý pilíř, to znamená povinné spoření a i třetí pilíř - dobrovolné spoření," říká Benda.

Přehrát

00:00 / 00:00

Benda 2.mp3

Vláda navrhuje, že by se tři procenta z povinných odvodů přesunuly do dobrovolného spoření, dvě procenta by si lidé spořili navíc. Lidé, kteří by si spořili sami, by byli sankcionováni tím, že by státní důchod byl nižší a byl by vyplácen z privátních fondů.

„Žádná z těchto reforem ať už u nás nebo jinde ve světě není samospásná. Lidé si musí uvědomit, že i ten státní systém je vrtkavý a nespolehlivý. Vidíme to v Polsku, v Maďarsku, dá se velmi snadno znárodnit, lidé mohou o peníze přijít. Je důležité si spořit sám, bez ohledu na to, co nám radí nebo nařizuje stát. Lidé se musí naučit odkládat si na stáří svoje peníze bez ohledu na to, jak funguje důchodový systém,“ radí Benda.

Problém rozbujelých veřejných financí

Je správné, že vláda se snaží snižovat deficity, tlak na prohlubování dluhu veřejných financí. Zatím se ale tak děje přes příjmovou stranu, to znamená, že vláda se to snaží kompenzovat růstem daní, vyšším růstem odvodů, ať už přes nepřímé daně nebo systém přímých daní, ale to není podle Vojtěcha Bendy cesta do budoucna.

„Problémem České republiky, stejně jako jiných rozvinutých zemí, jsou především velmi rozbujelé veřejné výdaje, na které nemáme a které si dlouhodobě nemůžeme dovolit. Zde je velmi trnitá cesta vysvětlit voličům a občanům, že je třeba hledat úspory především na straně výdajů, aby se veřejný systém uchoval v přebytcích nebo minimálně ve vyrovnaných rozpočtech a zároveň, aby se nesnižovala konkurenceschopnost ekonomiky přes další růsty daní.“

Česko je nejvíce reformní

Česká vláda je, v porovnání se středoevropskými a východoevropskými státy, vnímána jako nejvíce reformní. Investoři vnímají, že Česká republika je velmi konzervativní z hlediska deficitu a nízkých dluhů veřejných rozpočtů.

„Investoři oceňují, že Česko neplatí vysoké úroky při vydávání státních dluhopisů a že jsme země, která se těší jednomu z největších přílivů zahraničních investic vůbec v celém regionu, ať už na hlavu nebo absolutně. Je důležité, aby bylo zjevné, že česká vláda má na to, aby důchodovou reformu udělala alespoň do tří let, protože pak by důvěra začala padat,“ dodává Benda.

Roman Chlupatý, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme