Ekonom Darvas: Pokud by Řecko padlo už teď, v Evropě by mohl nastat chaos

Řekové neplní dohodnutý záchranný plán, proto musí jejich vláda začít nové kolo utahování opasků. Má to vše nějaký smysl? Proč by teď mělo začít fungovat něco, co už rok nefunguje? Na světě jsou desítky analýz, podle kterých je snaha zachránit Řecko marná a bankrot je nevyhnutelný. Souhlasí s tím i jeden z nejznámějších odborníků na eurozónu, ekonom Zsolt Darvas, z bruselského institutu Bruegel. Přesto radí Řekům, aby si peníze půjčili.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řekové jsou proti zahraniční finanční pomoci.

Řekové jsou proti zahraniční finanční pomoci. | Zdroj: Reuters

„Dříve nebo později by Řecko mělo část svých dluhů škrtnout. Zatím na to ale ještě nejsme připraveni, takže by se s tím mělo nějaký čas počkat, řekněme půl roku. Během této doby bude Řecko samozřejmě potřebovat další půjčky,“ říká Darvas.

Přehrát

00:00 / 00:00

POD-Darvas.mp3

Pokud by Řecko padlo už teď, v Evropě by podle Darvase mohl nastat chaos. Proto je potřeba získat čas a ten využít k posílení řeckých bank, které bankrot srazí na kolena. Injekci musí dostat i francouzské nebo německé banky, které by mohly ztráty z jejich řeckých investic ohrozit, jenže eurozóna zatím podle Darvase nic z toho nedělá. A navíc stále tvrdí, že k bankrotu nakonec nedojde.

„Je jen jediný způsob, jak se vyhnout škrtnutí části dluhu. Evropané by museli Řekům půjčovat donekonečna. Dřív nebo později by tak vlastnili veškeré řecké dluhy. I potom by ale tento dluh byl pro Řecko nesplatitelný, takže by jeho část muselo škrtnout. To by ale vyvolalo hlubokou politickou krizi v eurozóně, možná až její rozpad,“ říká Darvas.

Eurozóna a Mezinárodní měnový fond pro Řecko chystají už druhý záchranný plán. I tentokrát v něm má být víc než 100 miliard eur. Podle politiků bude obsahovat jednu důležitou novinku.

„Eurozóna vyzve držitele řeckých dluhopisů, aby si je v příštích letech koupili znovu,“ říká jejich šéf Jean-Claude Juncker.

Řecko by tak získalo asi 30 miliard eur a o to míň by pak muselo být v záchranném balíku. To je ale podle Darvase úplně zcestné:

„I kdyby k tomu evropské banky a další věřitelé přiměli, tak tím nic nezmění na situaci, že Řecko své dluhy splatit prostě nedokáže. Dříve nebo později bude muset jejich část škrtnout.“

Unie si musí konečně přiznat, že se řeckému bankrotu nevyhne. Úkolem politiků pak bude ochránit Španělsko a Itálii, protože jejich problémy by už byly pro euro fatální.

Ondřej Houska, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme