Ekonom: Hollande nemůže prosadit zásadní změnu ekonomického kurzu Francie

Francie má za sebou první kolo prezidentského hlasování. Vyhrál v něm socialistický kandidát Francois Hollande, který o 1,5 procenta porazil Nicolase Sarkozyho. Oba se utkají za 14 dní v druhém kole volby. Právě výsledky těchto voleb určí na několik dalších let ekonomické směřování Francie. Navíc francouzský prezident je po německé kancléřce druhý nejmocnější politik v Evropě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Francois Hollande

Francois Hollande | Foto: Christophe Ena | Zdroj: ČTK

Francouzský tisk před volbami upozorňoval, že jejich hlavními tématy je zadlužení země, stagnace ekonomiky, vysoká nezaměstnanost a krize eura. Někteří Francouzi z toho viní Sarkozyho. Ten se ještě těsně před víkendovou volbou zaklínal penzijní reformou, která údajně zachránila Francii před tím, co nyní prožívá Španělsko.

„Penzijní reforma je ale jen jedním z aspektů budoucí hospodářské politiky. Daleko bouřlivější diskuze probíhá a bude probíhat ohledně evropského fiskálního paktu, kde Hollande řekl, že se pokusí změnit dohodnuté parametry,“ řekl na Rádiu Česko ekonom Vídeňského institutu pro mezinárodní hospodářská srovnávání Petr Havlík.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výsledky francouzských prezidentských voleb v ekonomickém kontextu jsme na Rádiu Česko pobrali s ekonomem Vídeňského institutu pro mezinárodní hospodářská srovnávání Petrem Havlíkem.

V souvislosti s vyjádřením Hollanda, že až 75 procenty zdaní bohaté Francouze vydělávající víc než milion eur ročně, ekonom upozornil, že předvolební sliby nejsou stoprocentně zavedené v praxi. „Faktem ale je, že otázka vyšších daní pro bohaté je velmi populární a určitě to Hollandovi přinese přinejmenším několik procent voličských hlasů,“ dodal.

Tématem francouzských voleb je také nezaměstnanost především u mladých lidí. A jak ekonom upozornil, ve Francii nezaměstnanost do značné míry postihuje také emigrantské menšiny ze severní Afriky či Turecka, což podle něj vyvolává další napětí.

„Násilnosti na francouzských předměstích z minulých let nyní sice utichly, ale situace je tam explozivní a konflikty mohou kdykoli opět vypuknout,“ uvedl.

V rozhodujícím kole francouzských voleb se utkají Hollande a Sarkozy

Číst článek

Havlík na Rádiu Česko také upozornil, že i pokud by ve francouzských prezidentských volbách zvítězil socialista Francois Hollande, nemůže prosadit zásadní změnu ekonomického kurzu Francie.

„Francie není osamocená v určování hospodářské politiky EU. Ale myslím, že se Hollande bude úspěšně snažit o prosazení nových akcentů hospodářské politiky. Pravděpodobně tedy větší akcent na hospodářský růst a menší na takzvané strukturální reformy, které většinou vedou ke krátkodobému šetření, škrtání výdajů, což v řadě případů komplikuje hospodářskou krizi a řešení problému zadlužení a státních deficitů,“ dodal ekonom.

Barbora Kreuzerová, bre, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme