Ekonom Michl: S rozpočtem jsme ve velkém průšvihu

Předsedové politických stran se v zásadě shodli na změnách úsporného balíčku ministra financí Eduarda Janoty. Podle odborníků ale nejsou úsporná opatření dostatečná.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Finance - ilustrační foto

Finance - ilustrační foto | Foto: Archiv

"Nejsme ani na půli cesty k tomu, co musíme udělat. Očekával bych, že když se sejdou političtí lídři, budou jednat o cestě k vyrovnanému rozpočtu třeba během tří, pěti let. Nikoli o tom, jestli bude deficit dvě stě nebo sto padesát miliard," řekl analytik Raiffeisenbank Aleš Michl.

Opatření nejsou podle něj ani standardní v mezinárodním měřítku. "A to proto, že když je ekonomika v recesi, tak je značně nestandardní zvyšovat daně. To ukazuje, že jsme opravdu ve velkém průšvihu, co se týká rozpočtu," soudí Michl.

Podle něj se Česko vydalo úplně opačnou cestou "Pokud zvyšovat daně, tak až na tom zase budeme dobře," tvrdí analytik Raiffeisenbank.

Přehrát

00:00 / 00:00

Analytik Raiffeisenbank Aleš Michl a Petr Kučera ze serveru aktuálně.cz v pořadu Stalo se dnes.

Zdražení nebude drastické

Podle něj se nyní balíček reforem nejvíce dotkne střední třídy. S tím souhlasí i Petr Kučera ze serveru aktuálně.cz.

Například plánované zvýšení snížené sazby DPH se dotkne cen potravin, dětských plen, knih, časopisů, případně hromadné dopravy. "Pokud za tyto výdaje dá rodina šest tisíc měsíčně, tak v ročním součtu ji to nyní připraví o 660 korun," upřesňuje Kučera.

U základní sazby DPH by se zase zvýšení z devatenácti na dvacet procent dotklo výdajů za energie, telefony, oblečení, pohonné hmoty, spotřební zboží, restaurace nebo další služby. "Ale ani tady by zvýšení nebylo tak velké. Je sice nefér, ale řádově jde o stokoruny," dodává Kučera.

O úsporném balíčku vlády budou poslanci rozhodovat ve čtvrtek.

Alice Kottová, David Šťáhlavský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme